Hollande: Skupina, ktorá zabila Francúza, je globálnou hrozbou

NETKY.SK • 25 September 2014, 06:28 • 2 min
Hollande: Skupina, ktorá zabila Francúza, je globálnou hrozbou

NEW YORK - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že teroristi, ktorí odrezali hlavu francúzskemu občanovi v Alžírsku, sú celosvetovou hrozbou.

slovakia

left justify in out

Hollande predniesol prejav svetovým lídrom v OSN v New Yorku krátko po tom, ako sa dozvedel o mužovej smrti. Video, zverejnené americkou spoločnosťou SITE monitorujúcou teroristické aktivity, zachytávalo alžírskych extrémistov napojených na organizáciu Islamský štát (IS), ako odrezávajú hlavu rukojemníkovi. Brutálna vražda nasledovala po tom, čo Francúzsko ignorovalo požiadavku militantov, aby Paríž prestal s náletmi v Iraku. Extrémistická skupina sa nazýva Vojaci kalifátu a je spojencom IS, ktorý obsadil obrovské územia v Iraku aj v susednej Sýrii.

 

"Hovorím k vám v stave obzvlášť silných emócií," povedal Hollande, ktorého citovala agentúra AP. "Táto konkrétna skupina... neútočí len na ľudí, ktorí nerozmýšľajú tak ako ona, ale útočí aj na moslimov... jej príslušníci znásilňujú, zabíjajú," pokračoval Hollande a dodal: "Práve to je dôvod, prečo boj, ktorý musí medzinárodné spoločenstvo viesť proti terorizmu, nepozná hranice."
      

Hollande v prejave taktiež vyhlásil, že jediným zástupcom sýrskeho ľudu je Západom uznávaná sýrska opozícia, nie Damask, ktorý je celé roky spolupáchateľom násilia. "Francúzsko podporuje demokratickú sýrsku opozíciu ako jedinú legitímnu predstaviteľku sýrskeho ľudu," povedal francúzsky líder na Valnom zhromaždení OSN, ktoré má 193 členských štátov. "Toto nebudeme meniť a neurobíme v tom žiaden kompromis, pretože existuje hrozba v podobe režimu (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada," dodal Hollande, ktorého citovala agentúra Reuters. "Aj ich treba odsúdiť, pretože sú spoluvinníkmi toho, čo sa posledných niekoľko rokov dialo v Sýrii - 200.000 ľudí zahynulo a presne taký istý počet bol vyhnaný z domovov," zdôraznil Hollande v OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies