Hollande si uctil pamiatku socialistického exprezidenta Mitteranda

NETKY.SK • 8 Január 2016, 16:50 • 2 min
Hollande si uctil pamiatku socialistického exprezidenta Mitteranda

BRUSEL/PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande si dnes pripomenul 20. výročie úmrtia bývalej hlavy štátu Francoisa Mitterranda, ktorý bol takisto z tábora socialistov.

slovakia

left justify in out

Na hrob jedného z najobľúbenejších francúzskych prezidentov v Jarnacu na juhozápade krajiny položil veniec v prítomnosti Mazarine Pingeotovej, dlho utajovanej Mitterrandovej dcéry, a Gilberta Mitterranda, jedného z dvoch synov bývalej hlavy štátu, uviedla agentúra Belga.


Hollande bol vo svojej mladosti spolupracovníkom Mitterranda. V Elyzejskom paláci mal funkciu osobitného poradcu pre ekonomiku.


Podľa agentúry Belga jediní dvaja ľavicoví prezidenti zvolení vo voľbách zavedených v roku 1958 zdieľali spoločný politický sen. Mitterand sa snažil "zmeniť život" a Hollande v duchu jeho hesla chcel "znovu oživiť francúzsky sen".


Obaja však počas výkonu prezidentskej funkcie narazili na ekonomickú realitu.


Mitterrand, ktorý vládol Francúzsku po dve volebné obdobia (1981-1995), zostáva symbolom oživenia francúzskeho socializmu a jednoty ľavice. Podľa prieskumov verejnej mienky šesť z desiatich Francúzov stále tvrdí, že to bol dobrý prezident.


Mitterrand sa zasadzoval za spoločnú Európu a silné Francúzsko. Zomrel 8. januára 1996 vo veku 79 rokov na následky rakoviny, ktorú pred verejnosťou dlho tajil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies