Hollande si ako prvý v EÚ predvolal veľvyslanca Egypta

NETKY.SK • 15 August 2013, 12:15 • 2 min
Hollande si ako prvý v EÚ predvolal veľvyslanca Egypta

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande si vo štvrtok ako prvý premiér z krajín EÚ predvolal egyptského veľvyslanca v Paríži. Urobil tak deň po tom, ako Káhiru ako aj ďalšie mestá v Egypte zachvátili krvavé nepokoje, ktoré si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali najmenej 464 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Násilie predtým odsúdili aj Spojené štáty, zatiaľ čo vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné otázky Catherine Ashtonová vyzvala egyptskú administratívu, aby zrušila výnimočný stav a ukončila násilie. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zase vo štvrtok v tejto súvislosti vyzval na zvolanie mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. 

Moslimské bratstvo zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího tvrdí, že stredajší zásah proti jeho prívržencom si vyžiadal až 2 200 mŕtvych a vyše 10 000 zranených. Egypťanov pritom vyzýva na masové odsúdenie masakry. Vláda na nepokoje vo viacerých častiach krajiny zareagovala vyhlásením výnimočného stavu a zákazu nočného vychádzania v 14 z 27 provincií vrátane Káhiry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona