Hollande sa kvôli postupu voči terorizmu stretne s Obamom i Putinom

NETKY.SK • 16 November 2015, 17:33 • 2 min
Hollande sa kvôli postupu voči terorizmu stretne s Obamom i Putinom

VERSAILLES - Francúzsko sa obráti kvôli boju proti džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS) na Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Naznačil to dnes prezident Francois Hollande vo Versailles, a to vo vystúpení na spoločnom zasadnutí oboch komôr francúzskeho parlamentu - Národného zhromaždenia a Senátu.

 

Podľa jeho slov je zničenie IS úlohou pre medzinárodné spoločenstvo. Najvyšší francúzsky predstaviteľ súčasne avizoval, že sa v nasledujúcich dňoch stretne s prezidentmi USA a Ruskej federácie, Barackom Obamom a Vladimirom Putinom, aby našli spoločnú stratégiu postupu v Sýrii a ťaženia proti IS.

"Potrebujeme spoločný postup všetkých tých, ktorí bojujú proti terorizmu," zdôraznil Francois Hollande a dodal, že Sýria sa stala jednou z najväčších tovární na terorizmus na celej planéte, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Francúzsko, ako vyplynulo z prezidentových slov, bude pokračovať v leteckých útokoch na bojovníkov a objekty IS. Do východného Stredomoria sa už vo štvrtok presunie lietadlová loď Charles de Gaulle, čo trojnásobne zvýši údernosť francúzskych síl, zdôraznil prezident.

 

Rečník hovoril aj o zámere novelizovať francúzsku ústavu tak, aby umožňovala odobratie občianstva teroristom, ktorí by sa následne nemohli vrátiť do krajiny. Hollande tiež spomenul zefektívnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ tak, aby nebolo nutné vracať sa k obnoveniu hraničných kontrol jednotlivými štátmi. Súčasne avizoval, že v stredu Paríž predloží návrh na predĺženie výnimočného stavu v krajine vyhláseného po teroristických útokoch z 13. novembra o ďalšie tri mesiace, vyplýva z informácií agentúr Reuters a AP.

 

Francois Hollande označil nedávne teroristické útoky za agresiu voči krajine, hodnotám, ktoré vyznávajú Francúzi, ich životnému štýlu či voči francúzskej mládeži. Zdôraznil, že krajina už zvládla aj iné skúšky.

 

Na margo obetí útokov z Paríža Hollande uviedol, že sú medzi nimi desiatky cudzincov, celkove občania 19 krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies