Hollande reagoval na výhražky islamistov: Nás nič nezastraší, neustúpime v ničom

NETKY.SK • 25 Január 2016, 10:42 • 2 min
Hollande reagoval na výhražky islamistov: Nás nič nezastraší, neustúpime v ničom

KÁHIRA - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v reakcii na zverejnenie propagandistického videozáznamu, zachytávajúceho páchateľov atentátov v Paríži z 13. novembra 2015, vyhlásil, že žiadna podobná hrozba nespochybní odhodlanie Francúzska bojovať proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

Hollande počas návštevy v Indii zdôraznil, že "nás nič nezastraší". Uviedol tiež, že zverejnený záznam "diskvalifikuje len páchateľov týchto zločinov". Varoval, že Francúzsko "neustúpi v ničom". Dodal, že prijal opatrenia smerujúce k predĺženiu výnimočného stavu v krajine. Vysvetlil, že tento krok je nutný vzhľadom na to, že hrozba terorizmu trvá. Súčasne ubezpečil, že "my nezľavíme v ničom, ani v prostriedkoch (nutných) na obranu krajiny a (ani pri obrane) našich slobôd".

 

Francúzske médiá dnes informovali, že Hollande takto reagoval na zverejnenie 17 minút trvajúcej videonahrávky zachytávajúcej posledné vyhlásenia deviatich militantov, ktorí pri teroristických útokoch v Paríži zabili 130 ľudí. Záznam v noci nadnes zverejnilo mediálne centrum Dáišu - al-Haját, a to na sieti Telegram. Na videozázname sú niektorí z útočníkov v maskovacích uniformách v nekonkretizovanej púštnej lokalite a sú zachytení aj pri páchaní brutálnych činov: podrezávajú a guľkou do hlavy popravujú ľudí označených za rukojemníkov.

 

Viacerí z neskorších atentátnikov - po arabsky alebo po francúzsky - v nahrávke deklarujú, že ich "posolstvo je adresované všetkým krajinám", ktoré sú členmi protidžihádistickej koalície vedenej Spojenými štátmi. Táto koalícia od septembra 2014 podniká nálety na pozície Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, kde džihádisti predtým vyhlásili svoj kalifát.

 

Vo videu je aj záber na fotografiu britského premiéra Davida Camerona sprevádzaný vetou v angličtine varujúcou, že "ktokoľvek sa postaví po boku neveriacich, zasiahnu ho naše meče". Video označuje deviatich páchateľov útokov v Paríži za "levov", ktorí "Francúzsko zrazia na kolená". Nahrávka obsahuje aj scény z atentátov v Paríži, ako i z následných operácií francúzskych bezpečnostných zložiek.

 

K útokom, ktorých terčom sa v Paríži a okolí stali kaviarne, bistrá a reštaurácie, rockový klub a národný štadión, sa Dáiš priznal už 14. novembra. Vyšetrovatelia medzičasom identifikovali ôsmich členov kománd, ktoré útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis. Doteraz je oficiálne nepotvrdená identita dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí sa odpálili pri národnom štadióne v Saint-Denis a našli sa pri nich falošné sýrske pasy. Podľa fotomontáže, ktorú minulý týždeň zverejnil internetový propagandistický časopis Dáišu - Dábik, ide údajne o dvoch Iračanov. Pri ich fotografiách sa uvádzajú mená Alí Irákí a Ukáša Irákí.

 

Videozáznam sa - podobne ako Dábik - nezmieňuje o Salahovi Abdeslamovi, považovanom za jedného zo spolupáchateľov, ktorý je stále na úteku. Francúzsky denník Le Figaro dnes na svojej webovej stránke s odvolaním sa na zdroje blízke vedeniu krajiny informoval, že ešte stále nie je potvrdená autentickosť najnovšej nahrávky Dáišu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona