Hollande privíta Merkelovú na spoločnom zasadnutí vlád

NETKY.SK • 19 Február 2014, 07:00 • 2 min
Hollande privíta Merkelovú na spoločnom zasadnutí vlád

PARÍŽ - Členovia francúzskej a nemeckej vlády sa v stredu zídu na spoločnom zasadnutí v Paríži, ktorého ťažiskovou témou by mala byť spolupráca v oblasti obnoviteľných energií.

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov citovaných agentúrou Reuters bude mať stretnutie za účasti francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej pomerne skromný program, keďže vzhľadom na blížiacu sa obmenu Európskeho parlamentu a Európskej komisie krajiny neprichádzajú so žiadnymi novými "iniciatívami na vytvorenie hlbšieho zväzku" v rámci EÚ. Rokovanie medzi lídrami ekonomických veľmocí by malo byť napriek tomu najobsiahlejšie od nástupu novej Merkelovej vlády pred dvoma mesiacmi.

Hollande si v januári získal priazeň Berlína ohlásením ekonomických reforiem so zameraním na zvýšenie hospodárskeho rastu a zamestnanosti, tradičného partnera však zaskočil myšlienkou "energetického Airbusu", čo malo byť narážkou na medzinárodný koncern vytvorený v roku 1970. Podľa predstaviteľov, na ktorých sa odvoláva Reuters, prezident nehovoril o spájaní energetických podnikov, ale iba o posilňovaní spolupráce medzi francúzskymi a nemeckými výskumnými ústavmi zaoberajúcimi sa skladovaním a prenosom obnoviteľných energií. Očakáva sa, že podrobnosti zámeru zverejnia v rámci stredajšieho zasadnutia. Citované zdroje tiež poukázali na projekt "európskej komunikačnej siete", ktorý presadzuje Nemecko. Ďalšími témami by mohlo byť vyslanie spoločného vojenského útvaru do Mali alebo regulácia geneticky modifikovaných organizmov v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies