Hollande pripustil chyby, ale z reformného kurzu ustúpiť nemieni

NETKY.SK • 7 November 2014, 07:15 • 2 min
Hollande pripustil chyby, ale z reformného kurzu ustúpiť nemieni

PARÍŽ - Francúzsky prezident François Hollande podmienil opätovnú kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2017 vývojom nezamestnanosti. Ak sa mu nepodarí dosiahnuť obrat k lepšiemu, o najvyššiu ústavnú funkciu sa uchádzať nebude, povedal Hollande vo štvrtok večer v rozhovore vysielanom naživo televíznymi stanicami TF1 a RTL - prvom od marca 2013.

slovakia

left justify in out

"Francúzi sú nemilosrdní - a majú na to dôvod," vyhlásil 60-ročný Hollande, ktorého citovala agentúra DPA. Opätovnú kandidatúru pritom s vývojom nezamestnanosti spojil už začiatkom tohto roka. Vtedy povedal: "Ak nezamestnanosť neklesne do roku 2017, nemám dôvod byť ani kandidátom, ani nemám šancu na znovuzvolenie."
      

Jeden z najneobľúbenejších francúzskych prezidentov v poldruhahodinovom rozhovore, v ktorom odpovedal aj na otázky štyroch divákov a často sa ocitol v defenzíve, priznal chyby v prvej polovici svojho funkčného obdobia. Ako príklad uviedol vývoj nezamestnanosti, ktorá už niekoľko mesiacov dosahuje rekordnú úroveň: bez práce je momentálne 3,43 milióna Francúzov. 
      

"Hovoril som o obrate v nezamestnanosti," uviedol Hollande. K tomu však nedošlo a sklamal tým nádeje mnohých nezamestnaných. Hollande dal jasne najavo, že až do konca funkčného obdobia bude trvať na svojom reformnom kurze, ktorý vyvolal spory aj v jeho vlastnom tábore. Občania majú podľa neho pochybnosti, "pretože ešte neprišli výsledky".
      

Podľa Hollanda však netreba vidieť len problémy. Prezident varoval pred neustálym "ohováraním" Francúzska a "systematickými útokmi" voči krajine. Jeho cieľom je dostať Francúzsko opäť na popredné pozície. Občanov v tejto súvislosti ubezpečil, že od budúceho roka ich nečaká žiadne dodatočné daňové zaťaženie.
      

Hollande priznal, že kritika jeho osoby mu nie je ľahostajná, odmietol však "hrubosť". Bránil sa i proti obvineniam, že konzumuje hranolčeky alebo sa stravuje len v reštauráciách a nie v obyčajných bistrách. "Som sám sebou," vyhlásil. Podľa najnovšieho prieskumu inštitútu YouGov France kladne hodnotí Hollanda len 12 percent respondentov. Je to najhorší výsledok od jeho zvolenia do funkcie prezidenta, pričom najväčšie straty utrpel práve medzi voličmi Socialistickej strany, kde za ostatný mesiac zaznamenal 11-percentný pokles počtu prívržencov. Z prieskumu vyplýva, že s Hollandovou politikou je nespokojných osem z desiatich Francúzov.
      

Podobný prepad v prieskumoch za uplynulý mesiac zaznamenal aj premiér Manuel Valls. Hollande v roku 2011 vyhral v Socialistickej strane primárky a stal sa jej kandidátom vo voľbách prezidenta. K víťazstvu prispelo aj to, že jeho favorizovaný protikandidát Dominique Strauss-Kahn po zverejnení série svojich sexuálnych škandálov z boja odstúpil. V prvom kole prezidentských volieb Hollande tesne porazil aj dovtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, keď získal najviac zo všetkých desiatich kandidátov. Druhé kolo vyhral so ziskom vyše 51 percent hlasov. Prezidentského úradu sa ujal 15. mája 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona