Hollande príde na kritizovanú návštevu Azerbajdžanu

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 10:44 • 2 min
Hollande príde na kritizovanú návštevu Azerbajdžanu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande v nedeľu začne návštevu Azerbajdžanu, kde strávi dva dni a stretne sa aj s kritizovaným prezidentom Ilhamom Alijevom.

slovakia

left justify in out

Prezidenta ešte v v piatok upozornili organizácie Reportéri bez hraníc a Human Rights Watch, aby sa zameral najmä na porušovanie ľudských práv a slobôd v postsovietskej krajine. Podľa nich by nemalo preto zostať iba pri plánovaných rokovaniach o energetických záležitostiach a obchode. Organizácie poukazujú na zatýkanie opozičných aktivistov, prenasledovanie médií a uväzňovanie ich pracovníkov či zásahy proti demonštrantom. Hollande, ktorého do Azerbajdžanu pozval samotný Alijev, sa následne presunie do Arménska a Gruzínska.

 

Alijev sa ujal moci v roku 2003 po smrti svojho otca Hejdara, ktorý krajine vládol od roku 1993. V Azerbajdžane sa odvtedy neuskutočnili ani jedny voľby bez toho, aby sa nestali terčom kritiky zo strany medzinárodných inštitúcií, ktoré úradom vyčítali ich nedemokratický priebeh. Výnimkou neboli ani októbrové prezidentské voľby, v ktorých Alijev napokon získal 84-percentnú podporu a prezidentom sa tak stal už po tretí raz. Zaujímavosťou bol fakt, že ústredná volebná komisia omylom zverejnila meno víťaza deň pred otvorením volebných miestností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies