Hollande: Prekazili sme teroristický útok v Paríži, hrozia ďalšie

NETKY.SK • 9 September 2016, 16:30 • 2 min
Hollande: Prekazili sme teroristický útok v Paríži, hrozia ďalšie

ATÉNY - Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý sa zúčastňuje dnes na summite lídrov juhoeurópskych krajín v Aténach, potvrdil, že bezpečnostné orgány jeho krajiny prekazili teroristický útok v Paríži. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Jednu skupinu sme rozbili, jestvujú ešte iné," poznamenal najvyšší francúzsky predstaviteľ. Francúzska polícia zatkla vo štvrtok tri ženy vo veku 19, 23 a 39 rokov, podozrievané zo spojitosti s minulotýždňovým objavením auta s plynovými fľašami, ktoré bolo odstavené neďaleko katedrály Notre-Dame v centre Paríža. Hlavná podozrivá, najmladšia z trojice, ktorá mala podľa vyjadrenia francúzskych orgánov pripravovať útok s využitím vozidla s plynovými fľašami, prisahala vernosť Islamskému štátu.


Dejiskom útoku sa podľa informácií televíznej stanice BFM TV mala stať železničná stanica Gare de Lyon v Paríži alebo železničná stanica v Boissy-Saint-Antoine - obci s asi 7000 obyvateľmi ležiacej 25 kilometrov od Paríža, v ktorej došlo vo štvrtok k zadržaniu spomínaných troch zradikalizovaných žien.


Francúzske ministerstvo vnútra medzičasom potvrdilo, že sa podarilo zabrániť teroristickému útoku na Gare de Lyon v Paríži. Katedrála Notre-Dame, pri ktorej parkovalo opustené vozidlo bez evidenčného čísla, je vzdialená len tri kolometre od terča útoku, naplánovaného podľa rezortu vnútra na štvrtok 8. septembra.


Hlavná podozrivá je dcérou majiteľa objaveného motorového vozidla, ktorého v uplynulých dňoch zadržali a neskôr prepustili na slobodu. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve informoval, že hlavná podozrivá počas policajnej akcie, ktorá sa skončila zadržaním trojice žien, zranila jedného z mužov zákona nožom a sama utrpela strelné zranenia po tom, čo proti nej policajti použili služobné zbrane.


Francúzske bezpečnostné zložky sú vo zvýšenom stave pohotovosti po tom, ako si útoky islamistov v priebehu ostatných 18 mesiacov vyžiadali už viac ako 200 obetí. Iba v priebehu augusta zadržali vo Francúzsku sedem ľudí podozrivých z väzieb na teroristické siete, z ktorých traja plánovali uskutočniť nové teroristické útoky. Orgány prokuratúry sa k najnovšiemu prípadu zatiaľ nevyjadrili, čo sa však zmení dnes v neskorých popoludňajších hodinách, keď pred novinármi vystúpi parížsky prokurátor pre boj proti teroru Francois Moulins.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona