Hollande, Porošenko a Merkelová telefonovali o situácii na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 07:08 • 2 min
Hollande, Porošenko a Merkelová telefonovali o situácii na východe Ukrajiny

BERLÍN - Prezidenti Francúzska a Ukrajiny Francois Hollande a Petro Porošenko sa dnes v telefonátoch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou zhodli na nutnosti zintenzívnenia úsilia o naplnenie dohodnutého prímeria na východe Ukrajiny v plnom rozsahu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Telefonáty trojice štátnikov prebehli v súvislosti s pretrvávajúcimi bojmi na východe postsovietskej republiky a o ich obsahu informoval hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.


Porošenko v telefonickom rozhovore s Merkelovou podľa agentúry DPA podčiarkol okrem iného pripravenosť Kyjeva uzavrieť dohodu o stiahnutí všetkých zbraní s kalibrom do 100 mm z regiónu. Podľa agentúry UNIAN však pripomenul aj význam deeskalácie v okolí Šyrokyna.


Francúzsky prezident i nemecká kancelárka odporučili Porošenkovi pokračovať v začatej ústavnej reforme s dôrazom na osobitosti samosprávy v niektorých častiach Doneckej a Luhanskej oblasti.


Záväzky z mierových dohôd z bieloruského Minska, súčasťou ktorých je aj prímerie, plnia obe strany ozbrojeného konfliktu iba veľmi pomaly. Dohodnuté prímerie je porušované fakticky denne a pri ozbrojených akciách prichádzajú stále o život aj civilisti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies