Hollande ponúka vyhostenej tínedžerke návrat, ona ponuku odmieta

NETKY.SK • 19 Október 2013, 16:27 • 2 min
Hollande ponúka vyhostenej tínedžerke návrat, ona ponuku odmieta

PARÍŽ - V reakcii na Leonardino vyhostenie francúzski stredoškolskí študenti usporiadali protesty. Študenti v piatok zablokovali niekoľko škôl a neskôr sa zúčastnili masového zhromaždenia v Paríži.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že 15-ročné dievča kosovského pôvodu, ktoré 9. októbra spolu s príbuznými vyhostili z Francúzska, sa môže vrátiť a pokračovať v štúdiu, ak o to požiada. Dodal však, že zvyšok rodiny sa s ňou vrátiť do Francúzska nemôže.

Tínedžerka v reakcii pre francúzske médiá vyhlásila, že sama do Francúzska nepôjde.

"Neopustím svoju rodinu. Do školy nechodím len ja, ale aj moji bratia a sestry," zdôraznila 15-ročná Leonarda, ktorá sa narodila v Taliansku, podobne ako aj štyria z jej piatich súrodencov. Najmladší, 17-mesačný brat, prišiel na svet vo Francúzsku.

Na margo procedúry Leonardinho vyhostenia, keď ju imigrační úradníci vysadili z autobusu, ktorým odchádzala so spolužiakmi na školskú exkurziu, Hollande uviedol, že "nedošlo k žiadnej chybe, zákon bol plne rešpektovaný".

Na základe výsledkov vyšetrovania kauzy však dodal, že pri samotnom výkone úradného nariadenia došlo k nesprávnemu vyhodnoteniu okolností a možných dôsledkov Leonardinho zadržania bezpečnostnými zložkami. Vláda preto odporúča prefektúram vyvarovať sa v budúcnosti podobných zásahov, kým sú deti v opatere školských zariadení.

Podľa záverov vyšetrovania Leonardin otec Resat Dibrani mal vo Francúzsku viackrát problémy so zákonom a neprejavil snahu integrovať sa do francúzskej spoločnosti. Na základe týchto skutočností mu imigračná služba opakovane odmietla udeliť vo Francúzsku azyl.

V správe sa ďalej uvádza, že Leonarda a jej súrodenci v škole často chýbali, ale na rozdiel od svojho otca prejavili záujem začleniť sa do francúzskej spoločnosti.

Rodina sa momentálne nachádza v Kosove, kde dnes Resat Dibrani v rozhovore pre francúzske médiá uviedol, že vyšetrovacia správa o jeho prípade je "katastrofa".

"Až doteraz to bolo ťažké, ale toto je katastrofa. My to ale nenecháme tak. Moje deti sa vo Francúzsku integrovali a my budeme bojovať ďalej, lebo moje deti sú tu, v Kosove, cudzincami," dodal. Polícia podľa neho tvrdí, že neurobila žiadnu chybu, on jej však vytýka, že jeho deti považuje za Kosovčanov, zatiaľ čo ony nimi nie sú.

Francúzska vláda sa ocitla pod paľbou ostrej kritiky za spôsob, akým vyhostila z krajiny mladú Rómku z Kosova a jej príbuzných. Minister vnútra Manuel Valls postup príslušných úradov od začiatku obhajoval, ale nariadil aj prešetrenie celého prípadu.

V reakcii na Leonardino vyhostenie francúzski stredoškolskí študenti koncom týždňa usporiadali protesty. Študenti v piatok zablokovali niekoľko škôl a neskôr sa zúčastnili masového zhromaždenia v Paríži. Okrem Leonardy francúzske úrady tento mesiac z krajiny vyhostili aj 19-ročného študenta arménskeho pôvodu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona