Hollande: Paríž je dnes hlavným mestom sveta

NETKY.SK • 11 Január 2015, 15:41 • 2 min
Hollande: Paríž je dnes hlavným mestom sveta

PARÍŽ - Za účasti francúzskych politikov a desiatok štátnikov z mnohých krajín sveta, vrátane arabských a prevažne moslimských, sa dnes v Paríži začal pochod, ktorého cieľom je vyjadriť solidaritu Francúzsku v súvislosti so sériou nedávnych islamistických útokov.

slovakia

left justify in out

Séria útokov, ku ktorým došlo v Paríži od stredy do piatku, si vyžiadala 17 obetí na životoch. Brutalita útokov Francúzsko šokovala a vyvolala veľkú vlnu solidarity a odhodlanie bojovať za zachovanie základných hodnôt Francúzskej republiky a postaviť sa proti násiliu a terorizmu.
      

Na pochode, ktorý spojil Námestie republiky s Národným námestím, sa zúčastňujú ľudia všetkých generácií. Podľa BFM TV sú ich desaťtisíce. Námestia a priľahlé ulice sú prakticky nepriechodné, dav je podľa BFM TV "totálne kompaktný" a pokojný. 
      

Mnohí ľudia majú v rukách transparenty s nápisom "Je suis Charlie" (Som Charlie), čo je slogan súvisiaci s prvým zo série útokov, ktorý sa odohral v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Z davu sa sporadicky ozýva spev Marseillaisy, ktorá je štátnou hymnou Francúzska.  
      

Francúzski politici, členovia súčasnej i minulých vlád, ako aj desiatky štátnikov zo sveta a zástupcovia medzinárodných inštitúcií a organizácií sa najprv pred radnicou 11. parížskeho obvodu stretli s príbuznými obetí. Potom sa spolu s nimi postavili na čelo sprievodu a prešli časť trasy pochodu. Príbuzní a priatelia mali v rukách plagáty s menami obetí a biele balóniky. 
      

Hollande dnes v súvislosti s demonštráciou vyhlásil, že Paríž je dnes "hlavným mestom sveta". 
      

Francúzske médiá upozorňujú, že ide o historickú udalosť, keď sa na jednom mieste stretlo toľko významných politikov. Takmer bok po boku kráčali napríklad izraelský premiér Benjamin Netanjahu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.  
      

Pochod sprevádzajú veľmi prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia aj tesne pred začiatkom pochodu preverovala všetky budovy pozdĺž trasy pochodu. Nad oblasťou prelietavali policajné vrtuľníky.
      

Časť tri kilometre dlhej trasy spájajúce dve ikonické parížske námestia - Place de la République (Námestie republiky) a Place de la Nation (Národné námestie) - prešiel aj francúzsky prezident Francois Hollande. Od roku 1945 to bol len druhý prípad, keď sa francúzsky prezident zúčastnil na podobnej demonštrácii. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1990, keď sa Francois Mitterrand pridal k pochodu proti rasizmu a antisemitizmu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies