Hollande označil parížske útoky za akt vojny a vyhlásil 3-dňový štátny smútok

NETKY.SK • 14 November 2015, 12:18 • 2 min
Hollande označil parížske útoky za akt vojny a vyhlásil 3-dňový štátny smútok

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v prejave k národu uviedol, že piatkové útoky v Paríži, pri ktorých bolo zabitých 127 ľudí, boli "aktom vojny". Citovala ho agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Útoky na štadióne, v koncertnej sieni a na hostí parížskej kaviarne "vykonala teroristická armáda, skupina Islamský štát, džihádistická armáda, proti Francúzsku, proti hodnotám, ktoré obraňujeme všade na svete, proti tomu, čo sme: slobodná krajina, ktorá na tejto planéte niečo znamená", konštatoval najvyšší francúzsky predstaviteľ.

 

Hollande podčiarkol, že Francúzsko "bude k barbarom zo skupiny Islamský štát nemilosrdné". Francúzsko "bude konať všetkými (možnými) prostriedkami, a to hocikde, vnútri i mimo krajiny".

 

Francúzsko už v súčasnosti ako člen koalície vedenej Spojenými štátmi bombarduje ciele Islamského štátu v Sýrii a Iraku a má aj jednotky, ktoré proti islamistickým extrémistom bojujú v Afrike.

 

Po zasadaní krízového štábu Hollande tiež povedal, že organizácia Islamský štát zosnovala najhorší útok, aký Francúzsko zažilo od druhej svetovej vojny - a prisľúbil odvetu. Vyhlásil tri dni štátneho smútku a zvýšil bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies