Hollande omilostil zneužívanú ženu, ktorá zastrelila manžela

NETKY.SK • 29 December 2016, 08:41 • 2 min
Hollande omilostil zneužívanú ženu, ktorá zastrelila manžela

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande udelil dnes milosť žene, ktorú odsúdili za vraždu násilného manžela. Prípad zastrelenia tohto muža týranou ženou vyvolal vo Francúzsku veľkú pozornosť verejnosti.

slovakia

left justify in out

Iba niekoľko hodín po udelení milosti opustila v aute 69-ročná Jacqueline Sauvageová brány väznice v južnej časti Paríža. Žena strávila vo väzení štyri roky.

 

Sauvageovú odsúdili v roku 2012 dve rôzne poroty na desať rokov odňatia slobody za to, že s loveckou puškou trikrát postrelila svojho manžela Norberta Marota do chrbta, ten zraneniam podľahol. Verdikt potvrdil v roku 2015 odvolací súd.

 

Odsúdená vo výpovediach, ktoré poskytla počas celého procesu i v rámci odvolania, uviedla, že jej zosnulý manžel ju 47 rokov bil. Svedectvo Sauvageovej dosvedčili počas pojednávania aj dve dospelé dcéry manželov s tým, že aj ich otec týral. Na Marota však nepodali trestné oznámenie.

 

Trojica žien ďalej vypovedala, že sa cítili príliš ponížené, aby vyhľadali pomoc. Namiesto toho trpeli fyzické a sexuálne násilie v tichosti za zatvorenými dverami. Potom zrazu Jacqueline Sauvageová manžela zastrelila puškou.

 

"Miesto pani Sauvageovej už nie je vo väzení, ale pri jej rodine," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré pri príležitosti udelenia Hollandovej prezidentskej amnestie vydal Elyzejský palác.

 

Agentúra AP uviedla, že obete zneužívania sa zvyčajne neuvádzajú menom, v tomto prípade však ženy samy verejne vypovedali o svojom živote.

 

Prípad vyvolal vo Francúzsku vlnu podpory ženských organizácií, politikov i sympatizantov a petíciu na podporu odsúdenej podpísali desaťtisíce ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies