Hollande navštívil kolumbijských povstalcov z FARC, vyzdvihol mierovú dohodu

NETKY.SK • 25 Január 2017, 08:23 • 2 min
Hollande navštívil kolumbijských povstalcov z FARC, vyzdvihol mierovú dohodu

BOGOTA - Francúzsky prezident Francois Hollande sa v utorok stretol s vedúcimi predstaviteľmi Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), najväčšej povstaleckej organizácie tejto juhoamerickej krajiny. Hollande zavítal do tábora v meste Caldono v západokolumbijskom departemente Cauca.

slovakia

left justify in out

Hollande, ktorého sprevádzal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, ponúkol pomoc Francúzska pri odstraňovaní mín a pátraní po nezvestných ľuďoch, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Paríž prispieva do rozpočtu EÚ určeného na podporu kolumbijského mierového procesu až 20 percentami.

Hollande je prvým francúzskym prezidentom za takmer 30 rokov, ktorý navštívil Kolumbiu. Kolumbijská vláda a FARC podpísali vlani v novembri prelomovú dohodu, ktorou sa ukončil niekoľko desaťročí trvajúci konflikt. Šéf Elyzejského paláca zároveň označil túto dohodu za model pre riešenie konfliktov vo svete.

"Toto odzbrojenie a demobilizácia sú neodvolateľné," vyhlásil Hollande počas návštevy tábora v Caldone, kde sa stretol aj s vedúcim pozorovateľskej misie OSN pre Kolumbiu Jeanom Arnauldom a vodcom FARC Pablom Catatumbom.

"Skutočnosť, že Francúzsko ako piata najsilnejšia mocnosť sveta sprevádza a podporuje tento mierový proces, je najvýraznejšou pomocou, akú sme dostali od podpísania mierovej dohody," uviedol Catatumbo.

V 26 rozličných táboroch po celej Kolumbii je rozmiestnených viac než 350 pozorovateľov OSN z viacerých krajín Latinskej Ameriky. V priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov začne pod dohľadom OSN s odzbrojovaním zhruba 5700 členov FARC. Revolucionári sa následne znova integrujú do spoločnosti.

Hollande je na latinskoamerickom turné, v rámci ktorého okrem Kolumbie navštívi aj Čile. Ide o jednu z jeho posledných zahraničných ciest vo funkcii prezidenta, keďže po voľbách novej hlavy štátu v apríli a máji hodlá odstúpiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona