Hollande navrhol summit normandskej štvorky a avizoval možnosť zrušiť sankcie

NETKY.SK • 7 September 2015, 14:26 • 2 min
Hollande navrhol summit normandskej štvorky a avizoval možnosť zrušiť sankcie

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes navrhol usporiadať v septembri v Paríži schôdzku vedúcich predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny s cieľom dosiahnuť posun v mierových rokovaniach v situácii, keď na východe Ukrajiny došlo k pokroku pri dodržiavaní prímeria.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Schôdzka venovaná vývoju situácie na Ukrajine by sa mala konať ešte pred valným zhromaždením OSN, ktoré sa začne 28. septembra v New Yorku. Hollande dodal, že prípravné rokovania na úrovni ministrov zahraničných vecí by sa mali konať v najbližších dňoch.

 

Francúzsky prezident naznačil, že ak na Ukrajine dôjde k decentralizácii a k splneniu ďalších záväzkov vyplývajúcich z minských protokolov, bude sa zasadzovať za zrušenie sankcií uvalených na Rusko. Francúzsky prezident upozornil, že dohody podpísané v Minsku musia byť splnené do konca tohto roku.

"Treba ich doviesť do konca - vrátane otázok súvisiacich s voľbami do miestnych samospráv a zákonov o autonómii a decentralizácii regiónov na východe Ukrajiny," vyhlásil Hollande. Dodal, že ak tento proces bude úspešne ukončený, prijme opatrenia na zrušenie sankcií uvalených na Rusko a proruských predstaviteľov z východu Ukrajiny.

 

Západné štáty a Ukrajina tvrdia, že Rusko zasahuje do vývoja vnútroukrajinskej krízy a zúčastňuje sa aj na vojenskom konflikte v Donbase, čo Moskva odmieta s tým, že ona sama je zainteresovaná na politickej a ekonomickej stabilite v susednom štáte.

 

Tzv. normandská štvorka je formátom, ktorý vznikol po stretnutí šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v lete roku 2014 v Normandii, kde sa konali oslavy 70. výročia vylodenia spojencov.

 

Situácia na východe Ukrajiny je relatívne pokojná, aj keď obe strany hlásia provokácie protivníka, vyplýva zo správ ukrajinských i ruských agentúr. Agentúra UNIAN informovala, že za posledných 24 hodín boli zranení dvaja vojaci vládnych síl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies