Hollande hovoril s pápežom medzi štyrmi očami

NETKY.SK • 24 Január 2014, 12:07 • 2 min
Hollande hovoril s pápežom medzi štyrmi očami

VATIKÁN - Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom. Ako informovala agentúra AP, ich rozhovor v pápežovej súkromnej pracovni bol neverejný, len v prítomnosti tlmočníka.

slovakia

left justify in out

Francúzske médiá si všimli, že na rozdiel od mnohých iných audiencií, tej Hollandovej dnes dominoval protokol; obaja muži boli veľmi vážni. Veľmi srdečne však pápež vo Vatikáne privítal rehoľníka Georgea Vandenbeuscha, ktorý sa nedávno stal obeťou únosu v Kamerune a dnes bol členom francúzskej delegácie. 

Médiá špekulovali, že témou rozhovoru vo Vatikáne bude kríza vo francúzskej spoločnosti, ktorú spôsobili pre katolíkov neprijateľné manželstvá homosexuálnych párov, či ľahký prístup k antikoncepcii alebo spory ohľadom interrupcií a eutanázie. Reč by mala byť aj o medzinárodnej situácii, najmä o Sýrii.

Návšteva francúzskeho prezidenta vo Vatikáne sa uskutočnila len dva týždne po tom, ako sa na verejnosť dostala Hollandova ľúbostná aféra s herečkou Julie Gayetovou. Samotný Hollande pred desiatimi dňami na tlačovej konferencii priznal, že v súkromnom živote, ktorý ešte stále zdieľa so svojou partnerkou Valérie Trierweilerovou, prechádza zložitým obdobím. Dodal, že celú situáciu objasní do 11. februára, keď má odísť na štátnu návštevu USA, na ktorej by ho Trierweilerová ako jeho životná partnerka za normálnych okolností mala sprevádzať.   

Po tom, ako bulvárny magazín Closer zverejnil fotografie a informácie o tom, že Hollande sa stretáva s herečkou Gayetovou, Trierweilerovú hospitalizovali na parížskej klinike. Pred niekoľkými dňami nemocnicu opustila a uchýlila sa do prezidentskej rezidencie Lanterne vo Versailles. Podľa dnešného vydania denníka Le Parisien tento víkend Trierweilerová odcestuje do Indie na plánovanú návštevu, ktorej cieľom je podporiť aktivity mimovládnej organizácie Akcia proti hladu.

Trierweilerovej nemenovaná priateľka pre denník uviedla, že cesta do Indie bola plánovaná už dávno. Skutočnosť, že Trierweilerová sa na ňu vydáva v tejto situácii svedčí podľa zdroja o tom, že chce dokázať svoju oddanosť humanitárnym operáciám a záujem o ne bez ohľadu na to, čo ju v najbližších dňoch čaká.

Niektorí Hollandovi priatelia sa pre francúzske médiá anonymne vyjadrili, že prezident by mohol vyjasniť svoj vzťah s prvou dámou práve dnes večer, po návrate zo schôdzky s pápežom vo Vatikáne. Niekoľko hodín pred Hollandovým príchodom do Vatikánu vybuchla v Ríme pred vchodom francúzskej nadácie, ktorá spolupracuje s francúzskym veľvyslanectvom pri Svätej stolici, po domácky vyrobená nálož. Pri explózii nebol nikto zranený, došlo len k materiálnym škodám v podobe vybitých okien na paláci, ktorých črepiny poškodili niekoľko zaparkovaných áut.  

Polícia zatiaľ nespresnila, či nastraženie nálože, obsahujúcej na zosilnenie účinku aj kovové úlomky, súviselo s Hollandovou návštevou, alebo s nadáciou, ktorá sídli v historickom jadre Ríma. K útoku sa zatiaľ nikto nepriznal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies