Hollande hostí rokovania o Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 28 Október 2014, 08:03 • 2 min
Hollande hostí rokovania o Náhornom Karabachu

PARÍŽ - Francúzsky prezident François Hollande v pondelok privítal v Paríži náprotivkov z Arménska a Azerbajdžanu v rámci úsilia uvoľniť napätie medzi juhokaukazskými republikami, ktoré vyvoláva stupňovanie násilia v spornej oblasti Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Cieľom trojstranného stretnutia je oživenie dialógu medzi arménskym prezidentom Seržom Sargsjanom a jeho azerbajdžanským partnerom Ilhamom Aliyevom, ktorí spolu rokovali naposledy začiatkom septembra popri summite NATO vo Walese. Hollande počas dňa uskutočnil samostatné stretnutia so Sargsjanom i Aliyevom, výsledok schôdzok však zatiaľ nie je známy.

 

Sporné územie Náhorného Karabachu je dlhodobým zdrojom napätia na Kaukaze. V čase Sovietskeho zväzu získal štatút autonómneho územia v rámci Azerbajdžanu. Začiatkom 90. rokov, keď sa zväz rozpadával, Arménskom podporovaná karabašská vláda na základe referenda vyhlásila nezávislosť od vlády v Baku. Nasledoval ozbrojený konflikt medzi Arménmi a Azerbajdžanom, ktorý si vyžiadal 30-tisíc obetí. Od vyhlásenia prímeria dosiahnutého v roku 1994 sa však komplikovaná situácia na území so 140-tisíc obyvateľmi nevyriešila. Podpis mierovej zmluvy je v nedohľadne, keďže Azerbajdžan sa nároku na Karabach odmieta vzdať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies