Hollande: Francúzsko nepodporuje členstvo Ukrajiny v NATO ani dodávky zbraní

NETKY.SK • 5 Február 2015, 12:35 • 2 min
Hollande: Francúzsko nepodporuje členstvo Ukrajiny v NATO ani dodávky zbraní

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Paríži vyhlásil, že Francúzsko nie je naklonené členstvu Ukrajiny v NATO. Francúzsko sa nezapojí ani do debaty o dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu, spresnil.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Francúzske médiá uviedli, že s týmto postojom Francúzska a rovnakou pozíciou Nemecka súvisí aj spoločná iniciatíva Hollanda s nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorí dnes odcestujú na východ Európy, aby v Kyjeve a Moskve predstavili svoju najnovšiu diplomatickú iniciatívu na riešenie konfliktu na východe Ukrajiny.

 

Hollande v súvislosti s vývojom na Donbase upozornil, že "na Ukrajine sme vo vojne", a varoval, že "môže byť totálna".

 

Vždy sa nám zdá, že vojna sa týka iných, že je ďaleko. Nedokážeme si predstaviť, že by vojna bola realitou. A predsa... za niekoľko mesiacov sa konflikt zmenil na vojnu. Sme vo vojne! Vo vojne, ktorá by mohla byť totálna," varoval Hollande. Podľa neho teraz existujú dve možnosti: buď vyzbrojovať protagonistov konfliktu, alebo staviť na diplomaciu. Upozornil však, že opciu v podobe diplomacie a rokovaní nie je možné predlžovať donekonečna.

 

Hollande to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá je v poradí piatou, odkedy sa ujal najvyššej funkcie. Oznámil na nej viacero vnútropolitických iniciatív, ktoré sa týkajú posilnenia bezpečnosti na území Francúzska, vzdelávacieho systému, ale aj zahraničnej politiky.

 

V tejto súvislosti Hollande informoval, že dnes popoludní odcestujú s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou do Kyjeva s novými návrhmi na riešenie konfliktu, ktoré plne rešpektujú územnú celistvosť Ukrajiny. Cieľom ich iniciatívy je predložiť text dohody prijateľný pre všetky zainteresované strany.

 

V Kyjeve sa stretnú s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a v piatok budú v Moskve rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Hollande vysvetlil, že Francúzsko sa spolu s Nemeckom od leta intenzívne zasadzuje za vyriešenie konfliktu na ukrajinskom východe. Spomenul už uvalené sankcie na Rusko a proruských predstaviteľov na východe Ukrajiny. Hollande uviedol, že nikto nebude môcť tvrdiť, že Francúzsko a Nemecko neskúsili všetko, aby obnovili mier na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies