Hollande: Francúzsko chce, aby Británia ostala v Európskej únii

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 06:56 • 2 min
Hollande: Francúzsko chce, aby Británia ostala v Európskej únii

PARÍŽ - Francúzsko si praje, aby Británia ostala v Európskej únii, vyhlásil vo štvrtok francúzsky prezident Francois Hollande po rokovaní s britským premiérom Davidom Cameronom, ktorý však uviedol, že súčasný stav EÚ nepovažuje za "dosť dobrý".

slovakia

left justify in out

"Francúzsko chce, aby Británia zostala v Európskej únii," povedal Hollande na tlačovej konferencii v Paríži, na ktorej sa zúčastnil spolu sa Cameronom. "Myslíme si, že je v záujme Európy a tiež v záujme Británie zostať spolu, avšak vôľa ľudu musí byť vždy rešpektovaná," dodal. Cameron trval na tom, že EÚ by sa mala zreformovať a zároveň viac zaoberať požiadavkami Británie.


"Verím, že sú zmeny, ktoré môžeme urobiť, a ktoré budú prospešné nie len Británii, ale tiež celej Európe," vyhlásil britský premiér. "Máme síce iné priority, ale zdieľame spoločný cieľ, ktorým je nájsť riešenia k týmto problémom," dodal.


Cameronova štvrtková návšteva Paríža a rokovanie s Hollandom bolo súčasťou dvojdňového turné, v rámci ktorého chce politik rokovať s vybranými európskymi lídrami a získať od nich podporu pre svoje plány reformovať EÚ. Vo štvrtok zavítal britský premiér do Holandska a Francúzska, v piatok sa chystá do Poľska a Nemecka. So zvyšnými lídrami chce vo veci hovoriť na júnovom bruselskom summite EÚ.


Cameron minulý rok Britom sľúbil, že v prípade volebného víťazstva vypíše referendum o ďalšej budúcnosti v EÚ. Predtým chce však vyjednať nové podmienky členstva Británie v únii, čo bude vyžadovať zmeny v zakladajúcich zmluvách o EÚ. Cameron chce podľa vlastných slov dosiahnuť také reformy EÚ, aby Briti mali v plebiscite plánovanom na rok 2017 na výber.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona