Hollande chce rokovať s Merkelovou a Renzim o brexite

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 16:29 • 2 min
Hollande chce rokovať s Merkelovou a Renzim o brexite

BRUSEL - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes oznámil, že na konci augusta zorganizuje vrcholné stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a talianskym premiérom Matteom Renzim, s ktorými bude diskutovať o dôsledkoch vystúpenia Británie z EÚ. Informáciu potvrdil hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll.

slovakia

left justify in out

Hollande dovtedy plánuje navštíviť viaceré krajiny EÚ - v období od 19. do 21. júla by mal vycestovať do Portugalska, Česka, Rakúska, Írska, ako aj na Slovensko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Jeho séria návštev v cudzine má za cieľ "dať nový impulz" pre fungovanie EÚ v 27-člennom formáte po tom, ako britskí voliči v referende rozhodli o ukončení členstva ich krajiny.

 

"Teraz je potrebné, aby si každý zvolil pozíciu, ktorá na jednej strane bude hájiť záujmy Británie a na druhej strane obraňovať záujmy Európy," uviedol Le Foll. Hovorca francúzskej vlády dodal, že postoj Francúzska sa nemení a Paríž trvá na tom, že EÚ musí byť písomne informovaná o vystúpení niektorej členskej krajiny. Francúzska strana rovnako trvá na tom, že rokovania s Britániou bude treba viesť podľa jasného programu, aby krajiny EÚ mohli pristúpiť k novej podobe vzťahov s Londýnom.

 

"Čím skôr začnú rokovania, tým lepšie pre všetkých," povedal v tejto súvislosti šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault. Nová britská premiérka Theresa Mayová, ktorá sa dnes ujme úradu, zatiaľ neoznámila, kedy by chcela aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, umožňujúci začatie rokovaní o odchode Británie z únie.

 

Hollandom navrhované stretnutie troch popredných lídrov EÚ sa uskutoční dva týždne pred neformálnym septembrovým summitom 27 krajín EÚ v Bratislave, na ktorom majú lídri nájsť odpoveď ako ďalej konať v súvislosti s referendom o tzv. brexite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona