Hollande chce prísnejšie zákony na zločiny z nenávisti

NETKY.SK • 24 Február 2015, 13:17 • 2 min
Hollande chce prísnejšie zákony na zločiny z nenávisti

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande avizoval posilnenie zákonov týkajúcich sa antisemitistických, rasovo motivovaných a homofóbnych zločinov.

slovakia

left justify in out

V prejave na každoročnom stretnutí združenia židovských skupín CRIF v Paríži Hollande členov komunity uistil, že sú vo Francúzsku v bezpečí a vítaní. Poznamenal však tiež, že sa zvyšuje aj počet útokov na moslimov. Jeho návrhy prichádzajú po tom, či pri streľbách v Paríži prišlo v januári o život 17 ľudí. Francúzsko je po útokoch stále v stave zvýšenej pohotovosti.

 

Hollande v pondelok povedal, že chce "rýchlejšie a efektívnejšie sankcie" proti nenávistným vyjadreniam, informuje agentúra AFP. Vyzval tiež spoločnosti ako Facebook či google, aby bojovali proti týmto vyjadreniam online. Dodal, že nový zákon proti džihádizmu bude zverejnený v marci. Podľa agentúry Reuters však prezidentov prejav zatienil spor medzi francúzskou židovskou a moslimskou komunitou. 

 

Vedúca moslimská skupina bojkotovala večeru CRIF po tom, čo prominentný predstaviteľ Židov Roger Cukierman povedal, že za všetku násilnú kriminalitu sú zodpovední mladí nasledovníci islamu. Stalo sa tak v čase, keď francúzske úrady v pondelok skonfiškovali pasy šiestich občanov, pretože údajne plánovali odcestovať do Sýrie a pridať sa k džihádistom. Minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal, že podľa tajných služieb sa chceli pripojiť k militantnej skupine Islamský štát. Hollande na spor priamo nereagoval, vyzval však verejných predstaviteľov, aby volili svoje slová opatrne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies