Hollande chce medzinárodnú konferenciu o Islamskom štáte

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:33 • 2 min
Hollande chce medzinárodnú konferenciu o Islamskom štáte

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande v stredu vyzval na usporiadanie medzinárodnej konferencie o spôsoboch, ako čeliť rastúcej sile sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Tá v súčasnosti ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Hollandova výzva je nepriamou reakciou aj na správy, podľa ktorých Islamský štát brutálnym spôsobom popravil amerického novinára Jamesa Foleyho.

"Už nemôžeme viac viesť debatu o intervencii alebo neintervencii," povedal Hollande pre francúzsky denník Le Monde. "Musíme prísť s globálnou stratégiou na boj proti tejto skupine, ktorá je štruktúrovaná, bohato financovaná, má sofistikované zbrane a ohrozuje krajiny ako Irak, Sýria a Libanon," dodal prezident. Prípadný dátum konferencie však zatiaľ známy nie je. 

 

Islamský štát sa ešte v júni zmocnil veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného "kalifátu". Na žiadosť irackej vlády sa do boja proti islamistom zapojilo aj americké letectvo, ktoré bombardovalo ich pozície na kurdskom severe Iraku. Americké nálety už pomohli kurdským silám získať späť viaceré územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona