Hollande chce do dvoch rokov oživiť francúzsku ekonomiku

NETKY.SK • 11 September 2012, 07:05 • 2 min
Hollande chce do dvoch rokov oživiť francúzsku ekonomiku

Hollande chce do dvoch rokov oživiť francúzsku ekonomiku - Svet Francúzsky prezident Francois Hollande musí nájsť do konca roku 2013 najmenej 30 miliárd eur v štátnom rozpočte, aby dodržal kritériá Európskej komisie o vyrovnaných štátnych financiách, uvie

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky prezident Francois Hollande musí nájsť do konca roku 2013 najmenej 30 miliárd eur v štátnom rozpočte, aby dodržal kritériá Európskej komisie o vyrovnaných štátnych financiách, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na prezidentovo verejné vystúpenie.
      Hollande v priamom televíznom prenose v nedeľu (9.9.) večer uviedol, že pripravuje dvojročný ekonomický plán pre krajinu, ktorej ekonomika stagnuje a kde nezamestnanosť začína narastať.
      "Mojou úlohou je plán na oživenie ekonomiky a na to som určil dvojročný časový rámec," uviedol Hollande v televíznom vystúpení. Podľa jeho vyhlásenia by chcel zabezpečiť oživenie ekonomiky a tvorbu nových pracovných miest najneskôr do konca roku 2014.
      Podľa prognóz zo začiatku tohto roka Francúzsko dúfalo v budúcoročný ekonomický rast na úrovni 1,2 % HDP, avšak najnovšie správy hovoria o maximálne 0,8-% raste. Národná ekonomika za posledné tri štvrťroky neprejavovala známky rastu.
      Miera nezamestnanosti vo Francúzsku prekročila hranicu 10 % prvýkrát od roku 2002 a stále rastie, uviedol EUobserver. To znamená, že už vyše troch miliónov Francúzov sa ocitlo bez práce. Hollande by chcel do konca roku 2014 vytvoriť aspoň 100.000 nových pracovných miest.
      V tomto kontexte sa francúzsky prezident snaží presvedčiť voličov o nevyhnutnom náraste daňového zaťaženia, čo by pomohlo dosiahnuť požadované fiškálne ciele, čiže zníženie rozpočtu na úroveň 3 % HDP v roku 2013. V súvislosti s daňami Hollande pripomenul, že musí pre budúcoročný rozpočet nájsť 30 miliárd eur.
      Prezident vo svojom prejave uviedol, že všetky ministerstvá, s výnimkou troch - vzdelávania, bezpečnosti a spravodlivosti -, budú musieť znížiť svoje výdavky celkovo o 10 miliárd eur.
      Ďalších 10 miliárd plánuje Hollande vybrať v podnikovej sfére na daniach a poslednú miliardovú desiatku by mali znášať domácnosti cez zvýšené daňové zaťaženie.
      Do tohto daňového scenára zapadá aj jeho plán na zavedenie 75-% dane na najbohatšiu časť spoločnosti, čiže na ľudí, ktorých ročné príjmy presahujú 1 milión eur. Podľa dostupných zdrojov, táto "milionárska daň" by postihlo okolo 3000 až 4000 občanov Francúzska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona