Hollande apeloval na zodpovednosť demonštrantov a vyzval na ukončenie štrajkov

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 08:12 • 2 min
Hollande apeloval na zodpovednosť demonštrantov a vyzval na ukončenie štrajkov

TULLE - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval s ohľadom na začínajúci európsky šampionát vo futbale, ktorého dejiskom bude od piatka práve krajina galského kohúta, na ukončenie štrajkových a protestných akcií v krajine.

slovakia

left justify in out

V Tulle, vo svojom volebnom okrsku, najvyšší francúzsky predstaviteľ podčiarkol, že je potrebné, aby sa všetci príslušníci a organizátori hnutí prihlásili k svojej miere zodpovednosti.

 

"Apelujem na zodpovednosť všetkých," vyhlásil Francois Hollande a dodal, že francúzsky štát prevezme svoje záväzky v súvislosti s prijatím a prepravou ľudí a náročnými bezpečnostnými požiadavkami pri jednotlivých stretnutiach. V tejto súvislosti avizoval bez uvedenia konkrétnosti prijatie všetkých nevyhnutných opatrení.

 

Francúzsky prezident kritizoval akcie iniciované odborármi a demonštrantami krátko pred otvorením turnaja EURO 2016.

 

"Jestvujú protesty a hnutia, ktoré sa artikulujú už niekoľko týždňov, avšak úlohou ktorých nie je stavať prekážky pre toto veľké meranie síl," citovala tlačová agentúra DPA slová najvyššieho francúzskeho predstaviteľa.

 

Francois Hollande v tejto súvislosti pripomenul, že ide aj o obraz Francúzska a jeho metropoly Paríž, ktorá sa uchádza o usporiadanie OH 2024.

 

Na uliciach Paríža sa už niekoľko dní kopia odpadky kvôli štrajku smetiarov v obvodoch, kde odvoz komunálneho odpadu zabezpečuje radnica.

 

K štrajku sa však pridali aj smetiari v mestách Marseille, Saint-Étienne a Aix-en-Provence a od dnešného dňa aj ich kolegovia v Parížskej oblasti, kde ich protest zasiahne vyše 80 obcí.

 

Vo svojom štrajku dnes stále pokračujú aj zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF, aj keď obmedzení v doprave by malo byť menej.

 

Od dnešného rána je zablokovaný aj vjazd do veľkoobchodného skladu a tržnice v Rungis pri Paríži. Areál sa rozprestiera na 232 hektároch, je v ňom zamestnaných 13.000 ľudí a denne tam vojde 26.000 áut. Blokáda tohto objektu a príjazdových ciest spôsobila v okolí dlhé kolóny áut a zápchy.

 

Letecká spoločnosť Air France dnes oznámila, že sa rozhodla pre nadchádzajúci štrajk pilotov zrušiť asi 20 až 30 percent letov naplánovaných na sobotu, ktorá je druhým dňom majstrovstiev Európy vo futbale.

 

Odborové zväzy francúzskych pilotov vyzvali na štrajk v dňoch 11.-14. júna.

 

Air France sa bude snažiť čo najviac obmedziť dopady protestnej akcie pilotov na futbalových fanúšikov, zároveň však dokáže garantovať len 70 až 80 percent svojich sobotňajších letov.

 

Príčinou vlny štrajkov vo Francúzsku je nesúhlas odborárov s vládou navrhovanými zmenami v zákonníku práce, ktoré podľa nich narušujú sociálnu ochranu zamestnancov. Časť odborárov žiada úplné stiahnutie zákona, iní - napríklad zamestnanci SNCF či Air France - chcú vyrokovať ústupky, a to aj pod tlakom štrajkov pred futbalovým šampionátom a počas neho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies