Hollande: Antisemitské útoky vo Francúzsku sú neznesiteľnou realitou

NETKY.SK • 27 Január 2015, 12:47 • 2 min
Hollande: Antisemitské útoky vo Francúzsku sú neznesiteľnou realitou

OSVIENČIM/PARÍŽ/BERLÍN - Približne 300 ľudí preživších deportáciu do koncentračných táborov si dnes v prítomnosti šéfov štátov a vlád 40 krajín sveta pripomenie 70. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou.

slovakia

left justify in out

Prakticky všetky tlačové agentúry pripomínajú, že na tomto podujatí v južnom Poľsku sa nezúčastní ruský prezident Vladimir Putin. 
     

Podľa zdrojov agentúry Reuters Poľsko, ktoré Ruskú federáciu kritizuje za zasahovanie do vnútorných záležitostí Ukrajiny a obviňuje ju z podnecovania a podpory ukrajinských separatistov, neposlalo do Moskvy plnohodnotné diplomatické pozvanie pre Putina, pretože sa obávalo dôsledkov tohto kroku na domácej politickej scéne. 
     

Len v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, ktorý nacisti počas druhej svetovej vojny vybudovali na juhu Poľska, zahynulo 1,1 milióna ľudí: milión židov z rôznych európskych krajín, okrem nich tam zomreli napríklad aj Poliaci, Rómovia a Sintovia, sovietski vojnoví zajatci, homosexuáli či nemeckí politickí väzni.
     

Európska tlač upozorňuje, že spomienkové podujatia pri príležitosti 70. výročia oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau sa konajú v čase nárastu antisemitských nálad v Európe, ktorých prejavom bol aj nedávny útok na supermarket s kóšer potravinami v Paríži, kde prišli o život štyria ľudia. Aj v dôsledku tohto útoku izraelský premiér Benjamin Netanjahu všetkým židom pripomenul, že Izrael je ich domovom a prijme ich, ak budú mať o to záujem.
     

Mnohí ľudia, preživší väznenie v koncentračnom tábore Auschwitz, vidia spojitosť medzi svojimi zážitkami z holokaustu s udalosťami vo Francúzsku, kde je antisemitizmus mimoriadne silný, a vývojom na Blízkom východe, ktorého neriešenie podľa nich vplýva na antisemitské nálady v Európe.
     

Viacero európskych denníkov sa v týchto dňoch pozastavovalo nad tým, že antisemitizmus je stále aktuálnym problémom, nestal sa uzavretou kapitolou dejín, ale naďalej plní stránky novín. V tomto zmysle sa vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyhlásila, že je hanebné, ak sú v Nemecku ľudia terčom útokov za to, že sú židia alebo sa stotožňujú s Izraelom.
     

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes, 20 dní po islamistických útokoch v Paríži, zavítal do Pamätníka šoa v centre Paríža, aby si uctil pamiatku 76.000 francúzskych obetí holokaustu deportovaných do koncentračných táborov počas režimu vo Vichy.
     

V prejave Hollande prisľúbil preživším, že "Francúzsko nikdy nezabudne" na obete holokaustu, ktorý označil za "najväčší zločin proti ľudskosti, spáchaný tu, na pôde Európy", a apeloval na zosilnenie boja proti antisemitizmu. 
     

Hollande v prejave reagoval aj na najnovšiu štatistiku Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF), podľa ktorej sa v roku 2014 v porovnaní s rokom 2013 vo Francúzsku zdvojnásobil počet antisemitských útokov.
     

Prezident dnes ubezpečil príslušníkov židovskej komunity vo Francúzsku, že vedenie krajiny si je vedomé ich obáv o bezpečnosť. Vyjadril poľutovanie nad tým, že židia "musia žiť uväznení vo svojej bolesti" podobne ako ich súverci pred vyše 70 rokmi. 
     

Nárast antisemitských útokov vo Francúzsku označil Hollande za "neznesiteľnú realitu", ale francúzskych židov ubezpečil, že Francúzsko je aj ich krajinou. "Vaše miesto je tu. Ak by vás terorizmus viedol k tomu, aby ste odišli, potom by dosiahol svoj cieľ," uviedol. 
     

Hollande pripomenul, že v reakcii na obavy židovskej komunity prijala vláda celý rad opatrení na posilnenie bezpečnosti synagóg, náboženských škôl či židovských centier. Posilnila aj bezpečnostné zložky a justíciu a pracuje na zmenách v obsahu občianskej výchovy v školách s dôrazom na laickosť. 
     

"Francúzsko ochráni všetky svoje deti," ubezpečil prezident. Uviedol, že súčasne s antisemitskými sa zvýšil aj počet protimoslimských útokov. "Zakaždým, keď sa muž, žena či dieťa stane obeťou útoku kvôli tomu, v čo verí, my budeme tým, na koho sa útočilo, lebo my sme Francúzsko," vyhlásil Hollande.
     

Hollande sa dnes popoludní spolu s ďalšími štátnikmi zúčastní v Poľsku na slávnostnom podujatí pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Hlavným rečníkom podujatia bude poľský prezident Bronislaw Komorowski. Prítomný bude aj nemecký prezident Joachim Gauck, ktorý dnes v nemeckom parlamente predniesol príhovor venovaný dnešnej udalosti.
     

Spomienkové slávnosti sa dnes uskutočnia vo viacerých mestách sveta vrátane Prahy, Jeruzalema či New Yorku.
     

Od roku 2006 je dnešok na základe rezolúcie OSN Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. V Nemecku si ho pripomínajú od roku 1996.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies