Hollande ani Fico si neželajú odchod Británie z EÚ: Každý výsledok zmení EÚ

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 16:43 • 2 min
Hollande ani Fico si neželajú odchod Británie z EÚ: Každý výsledok zmení EÚ

PARÍŽ – Francúzsky prezident Francois Hollande prijal dnes na pracovnom stretnutí v Paríži premiéra SR Roberta Fica. Hlavnou témou rozhovoru boli priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a budúcnosti EÚ po štvrtkovom britskom referende. Fico i Hollande sa zhodli na tom, že by neuvítali prípadný odchod Británie z únie.

slovakia

left justify in out

"Slovensko sa ujíma predsedníctva po referende vo Veľkej Británii, a tu spolu - ja a Robert Fico - si hovoríme - či už bude výsledok taký, ako chceme - sme tu na to, aby sme sa snažili, aby sa Európa pohla ďalej, aby sme ochránili Európu, podporili rast v eurozóne, ako aj mladých ľudí, ktorí sú prioritou európskeho projektu," povedal francúzsky prezident.

 

V britskom plebiscite sa podľa neho bude rozhodovať aj o budúcnosti celej Európy a Európskej únie. Británia podľa Hollanda podstupuje vážne riziko, pretože po prípadnom odchode z únie nebude mať prístup k jednotnému trhu, ani sa nebude môcť podieľať na prijímaní spoločných európskych rozhodnutí.

 

Robert Fico v tejto súvislosti Hollandovi "navrhol začatie neformálnej diskusie v rámci slovenského predsedníctva o tom, čo ponúkneme európskemu priestoru v oboch prípadoch výsledku referenda". A upozornil, že je potrebné ponúknuť inovatívnejšie a nápaditejšie témy. Slovensko má podľa Roberta Fica jasnú predstavu o predsedníctve a o programe, ktorý chce presadzovať. "Uvedomujeme si, že výsledok referenda, nech už bude akýkoľvek, zmení to Európsku úniu," podotkol.

 

Podľa Fica Slovensko čaká v kontexte referenda a migračnej krízy ťažké predsedníctvo. Vyjadril preto potešenie nad tým, že sa SR bude môcť pri riešení náročných úloh oprieť o podporu Francúzska. Na spoločnom pracovnom obede v Elyzejskom paláci obaja lídri prediskutovali - okrem referenda a priorít predsedníctva SR - aj problematiku migračnej krízy a ďalšie aktuálne otázky EÚ a eurozóny.

 

Definitívne okruhy štyroch priorít slovenského predsedníctva v rade EÚ Slovensko predstaví 30. júna s ohľadom na výsledky britského referenda o budúcom zotrvaní v únii a nasledujúcom summite lídrov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies