Hollande a Merkelová vzdali v Berlíne poctu obetiam útoku na vianočných trhoch

NETKY.SK • 28 Január 2017, 07:35 • 2 min
Hollande a Merkelová vzdali v Berlíne poctu obetiam útoku na vianočných trhoch

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande si v piatok uctili obete extrémistického útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Spoločne položili kvety k provizórnemu pamätníku, ktorý vznikol spontánne na námestí Breitscheidplatz, kde Tunisan, ktorému nemecké úrady zamietli jeho žiadosť o azyl, zabil v decembri s uneseným kamiónom na trhoch 12 ľudí a desiatky ďalších zranil.

 

K zodpovednosti za útok sa prihlásila organizácia Islamský štát.

 

Na spoločnej tlačovej konferencii pred návštevou miesta útoku Merkelová a Hollande zdôraznili, že islamský extrémizmus je problémom celej Európy a zaviazali sa spolupracovať v boji proti nemu.

 

Hovorili spolu o budúcnosti Európskej únie po britskom rozhodnutí odísť z nej a nástupe nového amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkcie a varovali pred hrozbami extrémizmu a nárastom populistických hnutí v Európe.

 

„Chceme jasne ukázať, že si nenecháme zobrať náš životný štýl. Francúzi a najmä Parížania to už ukázali ohromujúcim spôsobom. Sme spolu veľmi tesne spojení, aj ak ide o odpoveď na islamistickú hrozbu," uviedla Merkelová. Obaja politici sa zhodli, že tejto hrozbe sa musí všetkých 27 členských krajín EÚ postaviť spoločne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies