Hollande a Merkelová oslavovali 50 rokov priateľstva Francúzska a Nemecka

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 23:43 • 2 min
Hollande a Merkelová oslavovali 50 rokov priateľstva Francúzska a Nemecka

Hollande a Merkelová oslavovali 50 rokov priateľstva Francúzska a Nemecka - Politika Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová si dnes pripomenuli 50 rokov od povojnového zmierenia medzi ich krajinami, pričom zdôraznili

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová si dnes pripomenuli 50 rokov od povojnového zmierenia medzi ich krajinami, pričom zdôraznili význam francúzsko-nemeckého priateľstva pre európsku integráciu.
      "Európa je omnoho viac než len mena," uviedla Merkelová na stretnutí vo francúzskom Remeši, "a francúzsko-nemecké vzťahy sú pre ňu nenahraditeľné." Vzájomné vzťahy podľa nej významne formovali a podporovali európsku jednotu.
      Obaja lídri sa zúčastnili na spomienkovej bohoslužbe v Remešskej katedrále. Pripomenuli si tak stretnutie z 8. júla 1962, keď sa v meste stretli prezident Charles de Gaulle a kancelár Konrad Adenauer, ktorí neskôr podpísali zmluvu o priateľstve medzi Francúzskom a Nemeckom.
      "Naše priateľstvo je pre Európu inšpiráciou," uviedol Hollande a dodal, že súčasná kríza eurozóny je skúškou pre Európu, ktorá nebude posledná.
      "Mohlo by to byť príležitosťou pre nové oživenie, aby sme našli nový začiatok," povedal. "Vyžaduje si to od nás, aby sme postupovali k novému rozvinutému svetu, ktorý spojí ekonomický vývoj so sociálnym pokrokom, konkurencieschopnosťou a solidaritou."
      Spomienkové podujatia však zatienilo zneuctenie zhruba 40 hrobov nemeckých vojakov z prvej svetovej vojny na neďalekom cintoríne v St. Étienne-a-Arnes.
      Podľa francúzskeho ministerstva vnútra približne 40 drevených krížov niekto poškodil, zlomil alebo použil na oheň.
      Na cintoríne je zhruba 12.000 vojnových hrobov, väčšinou nemeckých vojakov. Polícia uviedla, že vedľa našla fľaše od piva, k zadržaniu páchateľov zatiaľ nedošlo.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies