Holjenčík pred poslancov neprišiel, Fico: Ako šéf ÚRSO skončil

NETKY.SK • 2 Február 2017, 09:49 • 2 min
Holjenčík pred poslancov neprišiel, Fico: Ako šéf ÚRSO skončil

BRATISLAVA - Jozef Holjenčík sa vzdáva funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Informoval o tom po dnešnom stretnutí s Holjenčíkom predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Môžem informovať, že predseda úradu mi ako predsedovi vlády oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie predsedu ÚRSO. Postup je daný zákonom, na vzdanie sa funkcie musí pán predseda poslať list pánovi prezidentovi SR," oznámil na brífingu premiér.

 

Podľa vlastných slov vzal túto informáciu na vedomie. "Považujem za správne, že som bol informovaný o tomto kroku, pretože je to vláda SR, ktorá navrhuje kandidáta na predsedu ÚRSO prezidentovi," doplnil Fico. Regulačný úrad podľa neho je a bude funkčný aj po odstúpení Holjenčíka, všetky právomoci po ňom preberá podpredseda úradu. Podpredsedom ÚRSO je Miroslav Čelinský.

 

Premiér na dnešnom stretnutí podľa svojich slov hovoril aj o situácii, ktoré ešte pretrváva v oblasti cien energií, predovšetkým elektriny. "Povedal som veľmi jasne, že toto je to, čo mňa zaujíma najviac," podotkol.

 

Konkrétny termín, kedy by vláda mohla mať "na stole" nový personálny návrh na post predsedu ÚRO premiér nespresnil. "Myslím si, že je správne, že pán predseda Holjenčík prišiel dnes na pôdu vlády, pretože vláda je tá, ktorá má personálnu nomináciu v rukách. Počkám si preto na definitívne oznámenie o odchode pána Holjenčíka, hovorím o vyslovene formálnej stránke, o dátume, keď k tomu príde," doplnil.

 

Nástupcu bude určovať opäť vládny kabinet. "Vláda prijme rozhodnutie a tieto interné veci, že komu patrí alebo nepatrí (možnosť nominovať predsedu ÚRSO, pozn. TASR) a kto bude rozhodujúci pri nominácii, to je už naša záležitosť, do ktorej nebudem teraz vstupovať," dodal Fico v reakcii na dnešné vyjadrenia predsedu SNS a parlamentu Andreja Danka, ktorý v súvislosti s Holjenčíkom a situáciou v energetike pripustil koaličnú krízu.

 

Holjenčík pred poslancov neprišiel, opozícia trvá na rokovaní o energiách

Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík sa do parlamentu nedostavil. Opozícia napriek tomu žiada, aby sa o kauze vysokých cien energií rokovalo aj bez neho.

 

Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) však na úvod 3. rokovacieho dňa 12. schôdze oznámil, že takéto rokovanie nebude bez prítomnosti Holjenčíka. Ten poslancom poslal list, v ktorom uviedol dôvody, prečo sa nedostaví. Odvolával sa aj na spolitizovanie kauzy.

 

"Dovoľujem si ubezpečiť plénum, že úrad sa venuje vyváženému prístupu, ktorý má na jednej strane priniesť spravodlivé ceny energií pre odberateľov a na strane druhej uhradenie všetkých nákladov a primeraný zisk energetickým podnikom," doplnil zdôvodnenie z listu Glváč.

 

Holjenčík mal dnes ráno predstúpiť pred poslancov v parlamente a vysvetliť im rozhodnutie ÚRSO o poplatkoch za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu na tento rok. Cenové rozhodnutia ÚRSO umožnili výrazné zvýšenie poplatkov za energie na Slovensku. Za to čelí Holjenčík už niekoľko dní kritike. Namiesto vystúpenia v pléne sa Holjenčík stretne s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

 

Bugár: Holjenčík by mal odstúpiť

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík by mal podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára po tom, čo neprišiel vysvetliť do NR SR neprimerané zvýšenie cien energií, odstúpiť. „Po tomto pre nás neakceptovateľnom kroku vyzývame pána Holjenčíka, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie,“ povedal dnes pre agentúru SITA Bugár. Podľa neho to, že Holjenčík ignoruje pozvanie do parlamentu, je pre Most-Híd neakceptovateľná neúcta k tejto inštitúcii.

 

Danko pripúšťa kvôli Holjenčíkovi krízu v koalícii

Koalícia má kvôli šéfovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefovi Holjenčíkovi a jeho kauze vysokých cien energií problém. Predseda Národnej rady (NR) SR a koaličnej SNS Andrej Danko pripúšťa koaličnú krízu. S premiérom Robertom Fico (Smer-SD) už nehovoril štyri dni. V parlamente dá hlasovať o vyslovení nedôvery Holjenčíkovi a chce, aby jeho postupy preverili orgány činné v trestnom konaní.

 

"Ak chcete písať o prvej koaličnej kríze, tak tá nastane, pokiaľ sa nedohodneme na postupe, čo ďalej v energetike," zdôraznil Danko na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR. SNS bude podľa jeho slov požadovať vznik energetického holdingu s jasnými pravidlami a mechanizmami fungovania.

 

"Alternatívou tejto požiadavky bude zlepšenie činnosti ministerstva hospodárstva, vytvorenie osobitnej sekcie, ktorá bude nielen vykonávať akcionárske práva, ale aj dozorovať všetky princípy a postupy, ktoré si vyžaduje správne hospodárenie v týchto spoločnostiach," dodal. Problém v energetike totiž podľa jeho slov začal privatizáciou podnikov za čias vlády Mikuláša Dzurindu. V súčasnosti kritizuje predovšetkým pôsobenie Energetického a průmyslového holdingu (EPH), súkromného spoluvlastníka SPP, Slovenských elektrární či Stredoslovenskej energetiky (SSE).

 

Danko označil za bezprecedentné to, že Holjenčík odmietol prísť dnes ráno na schôdzu parlamentu, kde mal vysvetľovať postup úradu pri úprave cien energií, ktoré sa zaviedli od januára tohto roku. Informoval preto, že dnes o 11.00 h zaradí na hlasovanie uznesenie o vyslovení nedôvery šéfovi ÚRSO. Prijatím tohto uznesenia chce zároveň vyzvať orgány činné v trestnom konaní, aby preskúmali postupy šéfa regulačného úradu.

 

Holjenčík dnes ráno oznámil, že sa nezúčastní rokovania parlamentu. Avizoval namiesto toho stretnutie s premiérom Ficom, keďže je podľa vlastných slov nominantom vlády. "Nemám informácie, že je na úrade vlády, pretože štyri dní nekomunikujeme s premiérom," reagoval Danko.

 

Verí, že sa premiérovi podarí ozrejmiť konanie šéfa ÚRSO a vysvetliť jeho postupy. "A že ho prijme k tomu, aby konal tak, ako bude chcieť, aby konala Národná rada," dodal Danko s tým, že za problémy s cenami energií niekto musí niesť zodpovednosť, nesmie to len prehrmieť.

 

"Pán Holjenčík zlyhal a ja ho opätovne vyzývam, aby si nemyslel, že ho jeho silní kamaráti ochránia," zdôraznil Danko. Doplnil, že komunikácia týkajúca sa tejto oblasti narušila niektoré vzťahy v koalícii. "Je zrejmé, že niektoré veci sa musia v koalícii vysvetliť," konštatoval Danko, ktorý za problémami v koalícii vidí už dlhšiu dobu aj poslanca NR SR za Smer-SD a mediálneho poradcu premiéra Erika Tomáša.

 

"Záleží mi na stabilite koalície a nikdy by som neurobil žiadny krok, ktorý by ju narušil," reagoval pre TASR Tomáš. Dankovi odporúča venovať sa viac svojmu PR tímu ako jemu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies