Holeček reaguje na bojkot Lukáča: Vnímal som ho ako svojho syna

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 09:23 • 2 min
Holeček reaguje na bojkot Lukáča: Vnímal som ho ako svojho syna

Košice - Patrí k najvýznamnejším postavám československej hokejovej histórie, jeho zásluhy ocenila aj Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), ktorá ho už v roku 1998 uviedla do Siene slávy. Brankár Jiří Holeček strávil významnú časť svojej kariéry v Košiciach, v ktorých drese pravidelne získaval reprezentačné pozvánky. Niet divu, že ho klub HC Košice vybral medzi prvé štyri významné postavy klubu, ktorých dresy slávnostne vyvesil k stropu Steel arény.

slovakia

left justify in out

Dnes už 72-ročná brankárska legenda žije v Prahe. Zo "stovežatej" aj pochádza a hoci to do Košíc nemal na skok, neváhal. Slávnostné vyvesovanie dresov bolo udalosťou, ktorú si nenechalo ujsť ani takmer 7500 fanúšikov. Tí si búrlivým aplauzom uctili legendy čias minulých.

 

"Pre mňa to znamená ocenenie mojej práce, ktorú som tu odviedol počas desiatich rokov. Dodnes som veľmi hrdý, že sme tu v tých časoch udržali najvyššiu súťaž. Cením si to o to viac, že vekový priemer nášho mužstva bol v tom čase okolo 21 rokov. Nebolo to nič jednoduché, ale veľkou vôľou a bojovnosťou sme to dokázali. Ani potom Košice nikdy nezostúpili," uviedol Jiří Holeček, ktorý si obliekal košický dres v rokoch 1963 - 1973. V tom čase ešte košické A-mužstvo nepatrilo k elite federálnej ligy, takže majstrovské oslavy v Košiciach nezažil.

 

Napriek tomu však výborný brankár nemal núdzu o príjemné zážitky. Jedným z nich bola úspešná "bitka" o záchranu v najvyššej súťaži. "V Plzni sme hrali posledný zápas. Oba tímy potrebovali vyhrať, pretože už pred zápasom bolo jasné, že kto prehrá, ten zostúpi. My sme po prvej tretine prehrávali 0:2. Zápas sa napokon skončil 3:2 pre nás. My sme boli tí, čo sa radovali, a hráči domáceho tímu boli smutní. Fanúšikovia im ešte vyhotovili malú čiernu rakvu, ktorú im potom hodili na ľad," zalovil v pamäti brankár, ktorý bol známy aj pod prezývkou "Fakír".

 

 

Košický klub pôvodne plánoval oceniť päť klubových legiend, no bývalý útočník Vincent Lukáč sa pocty vzdal. Legendárny brankár s jednotkou na drese sa na Lukáča tešil zbytočne. "Je mi to ľúto. S Vincom sme boli kamaráti už z Košíc, keďže sme sa stretli v sezóne, v ktorej som ja končil a on začínal. Vnímal som ho akoby svojho syna, ktorého som uvádzal do sveta dospelých. Dosť som si ho obľúbil, preto ma prekvapilo, že nastala situácia, keď Vinco odmietol vyvesiť svoj dres a zúčastniť sa na tejto akcii. Ja som sa na neho tešil, preto ma to mrzí," poznamenal Holeček.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona