Holding EPH, ktorý chce kúpiť podiel v Slovenských elektrárňach, má vysoký dlh

NETKY.SK • 9 September 2015, 19:38 • 2 min
Holding EPH, ktorý chce kúpiť podiel v Slovenských elektrárňach, má vysoký dlh

PRAHA - Dlh Energetického a priemyselného holdingu (EPH), ktorý vlastnia miliardári Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, dosiahol celkovo 5,14 miliardy eur. Len dlhopisovým investorom holding dlhuje 79 miliárd Kč (2,92 miliardy eur), ďalších viac než 60 miliárd Kč tvoria záväzky v bankách, uvádza vo svojom štvrtkovom (10. 9.) vydaní český týždenník Ekonom.

slovakia

left justify in out

Najväčšia súkromná energetická skupina v česko-slovenskom priestore, ktorú vlastní Křetínský s Tkáčom a ďalšími partnermi slovenskej J&T Private Equity Group, poodhalila karty v súvislosti s nedávnou emisiou dlhopisov na Slovensku. Jej objem dosiahol 75 miliónov eur, ktoré treba k uvedeným číslam pripísať.

Najvyšší dlh sa koncentruje na úrovni subholdingu CE Energy, pod ktorý spadajú hlavné aktivity EPH v českej a nemeckej energetike spoločne s investíciou do Stredoslovenskej energetiky. Pomer dlhu očisteného o hotovosť k prevádzkovému zisku pred odpismi (EBITDA) sa v prípade CE Energy v polovici tohto roka vyšplhal na 4,14-násobok.

 

Práve pomer dlhu k EBITDA je ostro sledovaný analytikmi a bankármi. Hodnoty okolo štvornásobku sú v energetickej brandži všeobecne považované za problematické. Západné energetické koncerny pri tejto úrovni zastavujú expanziu a naopak začínajú predávať časť svojich aktív.

 

Výšku dlhu divízie CE Energy už považujú za problém aj šéfovia materského holdingu. V prezentácii pre investorov z konca augusta možno nájsť poznámku, že medzi priority patrí rýchle zníženie relatívnej výšky dlhu pod úroveň 3,5-násobku EBITDA.

 

O niečo lepšie vychádza tento ukazovateľ pre celý Energetický a priemyselný holding. Tu totiž výsledky vylepšujú vysoké zisky slovenských plynovodov, v ktorých Křetínského a Tkáčov holding vlastní 49-% podiel.

 

Podľa Daniela Křetínského je zadlženie celého koncernu po očistení o hotovosť celkom prijateľné. "Celkový konsolidovaný čistý dlh EPH je na úrovni 4,7 miliardy korún, čo je pri konsolidovanej EBITDA na úrovni 1,5 až 1,6 miliardy eur veľmi umiernená úroveň dlhu," reaguje šéf energetického holdingu.

Hlavný podiel na biznise EPH totiž majú regulované oblasti distribúcie energií a teplárenstva, preto si môže dovoliť vyššiu úroveň zadlženosti ako klasickí výrobcovia elektriny.

 

Napriek tomu Křetínský ašpiruje na titul najzadlženejšieho českého miliardára. Na porovnanie, koncern Agrofert podnikateľa a súčasného ministra financií Andreja Babiša má dlhy v bankách vo výške 23 miliárd Kč. Křetínskému tu nemôže konkurovať ani realitný magnát Radovan Vítek. Jeho skupina CPI vykazovala v polovici roka záväzky bankám a majiteľom dlhopisov v celkovej výške 51 miliárd Kč.

 

Vyšší dlh má iba ČEZ, a to 184 miliárd Kč. Lenže to je iná "váhová kategória" ako holding EPH. Jeho prevádzkový zisk pred odpismi bol vlani zhruba dvojnásobný. Pomer očisteného dlhu k EBITDA držia opatrní šéfovia pološtátnej skupiny ČEZ pod hodnotou dvojnásobku.

 

Dlh Křetínského a Tkáčovho holdingu sa môže opäť výrazne zvýšiť, pokiaľ sa podarí niektorá z pripravovaných transakcií. EPH na konci augusta získal exkluzivitu na rokovania s talianskym koncernom Enel o predaji časti podielu v Slovenských elektrárňach (SE).

 

Taliani majú v pláne do konca roka svoj podiel znížiť zo súčasných 66 % takmer o polovicu. Súčasne sa EPH zaujíma o odkúpenie hnedouhoľných elektrární a baní na východe Nemecka, hovorí sa tiež o jeho záujme o rafinérsky a petrochemický koncern Unipetrol.

 

Samotný šéf Energetického a priemyselného holdingu uznáva, že rast nesmie byť až moc živelný. "Nie je príliš pravdepodobné, že by sme boli v tomto roku schopní dokončiť inú transakciu ako akvizíciu podielu v Slovenských elektrárňach. Iná situácia môže byť v budúcom roku, pretože aktuálne rozvíjame aj ďalšie príležitosti," dodal Daniel Křetínský.

(1 EUR = 27,047 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies