Holding Agrofert dal na súd insolvenčný návrh voči farmárovi, ktorý vystupoval proti Babišovi

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 18:51 • 2 min
Holding Agrofert dal na súd insolvenčný návrh voči farmárovi, ktorý vystupoval proti Babišovi

PRAHA - Český holding Agrofert podal návrh na insolvenciu poľnohospodára Bohumíra Radu, ktorý niekoľkokrát vystupoval proti bývalému majiteľovi firmy Andrejovi Babišovi. Dnes bol návrh podaný na Krajský súd v Brne.

slovakia

left justify in out

"Poľnohospodárska spoločnosť Agro Jevišovice, ktorá je súčasťou koncernu Agrofert, dnes podala na súd insolvenčný návrh na spoločnosť Agro Boskovštejn. Spoločníkom a konateľom je poľnohospodár Bohumír Rada, s ktorým Agrofert vedie niekoľko súdnych sporov," uviedla spoločnosť.

 

Podľa hovorcu Agrofertu Karla Hanzelku dlhuje Agro Boskovštejn okolo 8,5 milióna Kč (319.837 eur). "Ide najmä o dlhy za neuhradené predaje hnuteľných vecí a nezaplatený nájom," spresnil Hanzelka.

 

Rada však s týmto tvrdením nesúhlasí. "Je to nezmysel, nič im nedlhujem," povedal pre Novinky. O návrhu na insolvenciu nevedel, musí sa s ním najskôr oboznámiť. Neskôr uviedol, že ide o Babišov útok s cieľom ho zničiť. "Vnímam to ako stupňujúci sa tlak, ktorý má jediný cieľ: zničiť Bohumíra Radu, ktorý opakovane kritizuje nekalé metódy súčasného ministra financií," uviedol poľnohospodár, ktorý vystupoval aj v kritickom dokumente o Andrejovi Babišovi z roku 2015 Matrix AB. Podľa jeho slov sa však Babišom nenechá zastrašiť a naďalej sa mieni brániť.

 

Konflikt medzi firmami začal pred šiestimi rokmi. Pôvodným vlastníkom Agro Jevišovice bol totiž Rada. Firma zo Znojemska, ktorá patrila k najväčším producentom kuracieho mäsa a mlieka v krajine, bola významným dodávateľom Kosteleckých uzenín patriacich pod Agrofert. Bohumír Rada viní Babiša z toho, že holding prevzal firmu v rozpore so zákonom, v dôsledku čoho mu údajne vznikla škoda za viac než 11 miliónov Kč. S Babišom sa podnikateľ okrem toho sporí aj za spálené obilie na poli pri Velkých Karloviciach za zhruba 4 milióny Kč. "Je to stále na súde," uviedol Rada pre Novinky.

 

V lete 2015 firma Agro Jevišovice, ktorá v tom čase už patrila do holdingu Agrofert, chemicky zlikvidovala úrodu pšenice a kukurice firmy Agro Boskovštejn. Podľa Agrofertu osiala pôdu neoprávnene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies