Holandský súd zamietol žalobu na troch veliteľov práporu OSN v Srebrenici

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 18:27 • 2 min
Holandský súd zamietol žalobu na troch veliteľov práporu OSN v Srebrenici

ARNHEIM - Holandský odvolací súd zamietol vzniesť obžalobu voči trom niekdajším veliteľom holandského práporu medzinárodných síl OSN v súvislosti so smrťou troch bosnianskych Moslimov zo Srebrenice, ktorých poslali preč zo základne jednotiek OSN.

slovakia

left justify in out

Súd v dnes vydanom zdôvodnení konštatoval, že trojica holandských dôstojníkov nenesie zodpovednosť za smrť trojice moslimov, ktorých počas obliehania Srebrenice jednotkami bosnianskych Srbov poslali preč zo základne modrých prílb. Holanďania podľa súdu nemohli tušiť, že mužom hrozí likvidácia zo strany jednotiek bosnianskych Srbov, ktorým velil generál Ratko Mladič, informovala agentúra APA.
     

Trestné oznámenie na veliteľa holandskej jednotky Toma Karremansa, jeho zástupcu Roba Frankena a dôstojníka Berenda Oosterveena podali pred piatimi rokmi pozostalí obetí. Prokuratúra v roku 2013 zamietla v tomto prípade vznesenie žaloby, proti čomu sa príbuzní tlmočníka OSN Muhameda Nuhanoviča, jeho otca Ibra a elektrikára Riza Mustafiča odvolali.
     

Podľa dnešného verdiktu súdu obvinení v prípade Nuhanoviča nemohli tušiť, čo ho čaká. Jeho otec s ním odišiel z vlastného rozhodnutia a iba elektrikára pracujúceho pre OSN nemali poslať preč zo základne. V tomto prípade však išlo skôr o "hlúpu chybu", nie o zlý úmysel, takže možná by bola iba obžaloba zo zabitia, čo je však už premlčané, konštatoval holandský súd. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies