Holandský premiér žiada zníženie počtu migrantov v EÚ do 6-8 týždňov

NETKY.SK • 20 Január 2016, 15:29 • 2 min
Holandský premiér žiada zníženie počtu migrantov v EÚ do 6-8 týždňov

BRUSEL/ŠTRASSBURG - Európska únia musí výrazne znížiť počet utečencov prichádzajúcich do Európy už počas najbližších šiestich až ôsmich týždňov. Uviedol dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu holandský premiér Mark Rutte.

slovakia

left justify in out

Rutte, ktorého krajina začiatkom januára prebrala rotujúce predsedníctvo v EÚ, vystúpil pred poslancami EP, aby im predstavil priority Holandska počas šéfovania na čele EÚ.


"Hovorím to veľmi jasne. Aktuálne čísla nie sú udržateľné. Dochádza nám čas," povedal Rutte v súvislosti s pokračujúcim prílivom migrantov do Európy. Spresnil, že EÚ potrebuje vidieť "prudké zníženie" počtu utečencov už v najbližších šiestich až ôsmich týždňoch.


Rutte zdôraznil, že pre EÚ je logické a nutné, aby venovala veľa času a energie na riešenie krízy utečencov v najbližších mesiacoch. Predstavitelia Holandska opakovane uvádzajú, že snaha o riešenie migračnej krízy bude patriť medzi priority ich polročného predsedníctva v EÚ.


"Je veľmi dôležité, aby európske hranice boli pod kontrolou, a to najmä v Grécku, a aby sa registrácia utečencov vyriešila tak, aby každá krajina zohrala svoju úlohu," povedal Rutte.


Podľa jeho slov je veľmi dôležité, aby dohody, ktoré koncom minulého roka EÚ uzavrela s Tureckom, boli vykonané čo najrýchlejšie a aby sa vďaka ich implementácii uvoľnil tlak na vonkajšie hranice EÚ.


Turecko sa v rámci týchto dohôd zaviazalo, že bude úspešnejšie bojovať proti prevádzačom ľudí, ktorí pašujú migrantov cez more do Grécka, a že zmierni migračné toky do Európy.


Holandský premiér s odkazom na úlohu svojej krajiny na čele EÚ uviedol, že Holandsko presadzuje názor, že "Európa nepotrebuje nové vznešené ideály alebo veľké vízie, ale potrebuje výsledky".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies