Holandský premiér svoju kampaň stavia na výsledkoch ekonomiky, znížení deficitu a nezamestnanosti

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 13:11 • 2 min
Holandský premiér svoju kampaň stavia na výsledkoch ekonomiky, znížení deficitu a nezamestnanosti

AMSTERDAM - Holandský premiér Mark Rutte (50), vodca stredopravicovej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD), sa v predvolebnej kampani chváli tým, že ekonomika v jeho rukách je v bezpečí, a že je zároveň obhajcom holandských štandardov a hodnôt.

slovakia

left justify in out

Po takmer siedmich rokoch pôsobenia v sídle premiérov Torentje - "Vežičke" v Haagu - sa môže Rutte prezentovať najmä úspechmi v oblasti ekonomiky. Vládam pod vedením jeho VVD sa podarilo znížiť štátny deficit a nezamestnanosť; hospodársky rast krajiny vlani dosiahol viac ako 2,1 percenta, čo je v európskych pomeroch vysoká hodnota.

 

Avšak liberálny a kultivovaný Rutte, ktorý je známy ako vynikajúci klavirista, bol nútený prejaviť aj svoju tvrdú stránku v reakcii na nacionalistickú a protimoslimskú kampaň populistu Geerta Wildersa, ktorého Strana za slobodu (PVV) odsunula vlani v prieskumoch preferencií VVD na druhé miesto.

 

V otvorenom liste zverejnenom v januári Rutte odsudzuje ľudí "zneužívajúcich slobody", pre ktoré sa prisťahovali do Holandska, pričom osobitne upozornil na prejavy intolerancie voči homosexuálom či ženám v krátkych sukniach. "Správajte sa slušne alebo choďte preč," bolo jadrom jeho otvoreného posolstva.

 

Rutte je starý mládenec a hoci má 50 rokov, výzorom stále pripomína chlapca. Povesť "teflónového premiéra" zo skorších rokov svojej vlády však stratil, konštatovala vo svojej analýze tlačová agentúra DPA.

 

V televíznej debate so siedmimi vodcami iných politických strán, ktorá sa uskutočnila desať dní pred voľbami, Ruttemu oponenti vyčítali nedodržané sľuby. Premiér reagoval vyjadrením, že musel prijímať ťažké rozhodnutia a robiť nevyhnutné kompromisy, aby krajina prekonala ťažké časy. Wilders sa na tejto debate odmietol zúčastniť.

 

Rutte veľmi rád hovorí o osobnej zodpovednosti každého za seba. Štát má podľa neho poskytovať bezpečnú sociálnu sieť iba vtedy, keď zlyhá všetko ostatné. Tento postoj vyplynul z jeho výchovy. Vyrástol v protestantskej podnikateľskej rodine v Haagu, vyštudoval dejiny na univerzite v Leidene a potom pracoval v nadnárodnej anglo-holandskej spoločnosti Unilever.

 

Raz týždenne premiér opúšťa na chvíľu štátne záležitosti a vyučuje občiansku náuku na strednej škole v Haagu.

 

Rutte kedysi zvažoval aj hudobnú kariéru. Vlani v júni si sadol ku klavíru na hlavnej železničnej stanici v Haagu a zahral tam malej, ale vďačnej skupine poslucháčov Schuberta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies