Holandský poslanec nechce moslimov v bezpečnostnej zóne letiska Schiphol

NETKY.SK • 28 Február 2015, 14:17 • 2 min
Holandský poslanec nechce moslimov v bezpečnostnej zóne letiska Schiphol

BRUSEL/AMSTERDAM - Politické strany s vyhranenou protimoslimskou a protiimigrantskou agendou získavajú čoraz väčší vplyv aj v Holandsku. Politickým lídrom v tomto smere je Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa: poslanec z jej radov Dion Graus vystúpil nedávno dokonca s návrhom stiahnuť všetkých moslimských pracovníkov z bezpečnostnej zóny amsterdamského letiska Schiphol.

slovakia

left justify in out

V Holandsku možno prítomnosť moslimov vystopovať do 16. storočia, vďaka vzťahom s osmanskou Vysokou portou. Prvá mešita vznikla v Amsterdame začiatkom 17. storočia, masovejšie však začali moslimovia prichádzať do krajiny až po druhej svetovej vojne z bývalých kolónií po rozpade holandskej koloniálnej ríše a najmä po ekonomickom oživení Holandska v 60. rokoch 20. storočia.
      

V roku 2006 žilo v kráľovstve okolo 850.000 vyznávačov islamu, začiatkom roku 2010 štatistiky vykazovali 907.000 moslimov (šesť percent z celkového počtu obyvateľstva).
      

Nečakaný civilizačný stret s islamom znamenala pre Holanďanov vražda režiséra a herca Thea van Gogha, ktorého v novembri 2004 zavraždil moslim marockého pôvodu. Dôvodom bola jeho spolupráca so somálskou rodáčkou Ayaan Hirsi Aliovou a ich filmová kritika zlého postavenia žien v islamskom svete.
      

Strana práce a jej líder sa pravidelne prezentujú výrokmi a podujatiami proti moslimským imigrantom, Wilders si s touto agendou dokonca našiel spojencov v iných štátoch EÚ a spoločnými silami sa v rámci vlaňajších eurovolieb snažili ovplyvniť podobu Európskeho parlamentu.
      

V decembri minulého roku poslanec za PVV Dion Graus požiadal parlament, aby hlasoval o zákaze pohybu moslimských pracovníkov v rámci bezpečnostnej zóny letiska Schiphol. Zdôvodnil to bezpečnostnými opatreniami a prevenciou proti terorizmu. Poslanci o jeho návrhu odmietli rokovať. Kritici jeho iniciatívy upozornili, že ak by prišiel s týmto návrhom mimo parlamentu, bol by to trestný čin. Graus predostrel tento návrh v deň, keď úrad verejnej prokuratúry oznámil, že bude stíhať Wildersa na základe obvinení z podnecovania nenávisti.
      

Letisko Schiphol je hlavným letiskom Holandska a piatym najväčším v Európe z hľadiska počtu pasažierov. V roku 2013 odbavilo 52,56 milióna cestujúcich.
      

Islam je v Holandsku druhým najvyznávanejším náboženstvom (5,8 percenta populácie podľa údajov z roku 2010), hneď po kresťanstve. V krajine je vyše 400 mešít, pričom 200 z nich patrí tureckej komunite, okolo 140 moslimom z Maroka a približne 50 moslimom zo Surinamu.
     

Väčšina holandských moslimov sú sunniti, druhou najväčšou skupinou sú šiiti. Najpočetnejší výskyt mohamedánov je v štyroch najväčších mestách - Amsterdame, Rotterdame, Haagu a Utrechte. Primátorom Rotterdamu je moslim marockého pôvodu Ahmed Aboutaleb. Do Holandska prišiel vo veku 15 rokov a hlási sa k umierneným moslimom.
      

Aboutaleb ostro odsúdil teroristický útok na redakciu Charlie Hebdo zo 7. januára tohto roku a v televíznom prejave neslušne vynadal moslimským imigrantom, ktorí odmietajú akceptovať "humoristov".
      

"Preboha, tak zbaľte si svoje batohy a choďte preč," vyzval moslimov, ktorí odmietajú rešpektovať hodnoty krajín, ktoré im poskytli domov. V rozhovore pre britský denník Daily Telegraph "nezmieriteľným" moslimom odkázal, že ak tieto hodnoty nechcú zdieľať, môžu odísť.
     

"Určite je miesto na svete, kde môžete byť sami sebou. Buďte k sebe úprimní a nestrieľajte nevinných novinárov," odkázal Aboutaleb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies