Holandský parlament schválil zákon o občianstve, džihádisti budú nežiaduci cudzinci

NETKY.SK • 7 Február 2017, 18:51 • 2 min
Holandský parlament schválil zákon o občianstve, džihádisti budú nežiaduci cudzinci

HAAG - Holandský parlament dnes definitívne schválil protiteroristický zákon, v zmysle ktorého budú môcť justičné orgány odobrať podozrivým z teroristických aktivít holandské občianstvo. Kým dolná komora tak učinila už skôr, horná schválila legislatívnu normu dnes tesnou väčšinou hlasov.

slovakia

left justify in out

Zákon umožní vyhlásiť napríklad Holanďanov, ktorí sa pripojili k džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS), za nežiaducich cudzincov, čo by im malo zabrániť v návrate do vlasti.

Opatrenie však bude možné len u osôb s dvojakým občianstvom, pretože osobám s jediným ho nemožno odobrať.

Ľavicová opozícia, ale aj koaliční sociálni demokrati hlasovali proti schváleniu tejto normy, pretože podľa ich názoru je v rozpore s princípmi právneho štátu.

Zákon umožní uvaliť aj zákaz vycestovania alebo prihlasovaciu povinnosť pre podozrivé osoby.

Holandsko zrušilo v priebehu uplynulých dvoch rokov platnosť cestovných pasov 300 predpokladaných džihádistov. Išlo o občanov neholandského pôvodu, ktorí získali pasy po viac ako päťročnom pobyte v krajine.

Väčšina týchto ľudí sa podľa slov Dicka Schoofa z protiteroristickej služby, ktoré odzneli nedávno vo vysielaní tamojšieho rozhlasu, zdržiava na území Sýrie a Iraku, kde bojujú v radoch IS či teroristických organizácií blízkych al-Káide. Asi 40 z nich naďalej žije v Holandsku.

Toto opatrenie umožňuje vyvolanie poplachu okamžite pri pokuse prekročiť holandské hranice s využitím príslušného cestovného pasu a súčasne bráni jeho využitiu pri eventuálnych cestách držiteľov dokumentov do iných krajín. Krok by mal minimalizovať aj riziko teroristického útoku zo strany džihádistov vracajúcich sa do krajiny.

V prípade osôb, ktoré naďalej žijú v krajine, je cieľom obmedzenie slobody ich pohybu.

V Holandsku je stále v platnosti štvrtý (druhý najvyšší) stupeň teroristického ohrozenia, čo znamená reálne riziko teroristickej hrozby bez konkrétnych indícií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies