Holandský novinár tvrdí, že za tragický koniec letu MH17 môže systém BUK

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 16:44 • 2 min
Holandský novinár tvrdí, že za tragický koniec letu MH17 môže systém BUK

BRUSEL - Článok holandského investigatívneho novinára Roberta Basa z jednej z najväčších televíznych staníc v Holandsku NOS (Nederlandse Omroep Stichting) o náznakoch, že boeing malajzijskej spoločnosti bol nad východnou Ukrajinou zostrelený ruským raketovým systémom BUK, vyvolala živé reakcie ukrajinských a ruských médií, ktoré od autora správy žiadajú ďalšie vysvetlenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Správa s názvom "Päť otázok k vyšetrovaniu MH17" vyšla 3. marca na internetovej stránke NOS (https://nos.nl/artikel/2022540). Jej autor, orientujúci sa na oblasť justície, sa odvoláva na dôverné zdroje z prostredia vyšetrovateľov, ktorí majú k dispozícii vyše milión dokumentov, fotografií a videozáznamov vrátane svedeckých výpovedí z miesta dopadu zostreleného lietadla.
     

Bas sa kriticky stavia k skutočnosti, že oficiálny tím vyšetrovateľov nespolupracuje naplno s holandskou tajnou službou AIVD, ktorá údajne zatajuje časť svojich informácií.
     

Vyšetrovanie zostrelenia lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí, má dva ciele - zistiť pravdu o okolnostiach, vedúcich k tragickému incidentu, a začať stíhanie osôb zodpovedných za tento čin.
     

Bas uviedol, že na základe rozhovorov s účastníkmi vyšetrovania, ktorých s odvolaním sa na právo chrániť svoje zdroje informácií odmietol menovať, sa javí veľmi hodnovernou teória, že lietadlo bolo zostrelené protiraketovým systémom BUK. 
     

"Naše zdroje preferujú zachovanie anonymity. (...) Sú zapojené do vyšetrovania a nemajú právo otvorene hovoriť o jeho výsledkoch," odpovedal Bas na otázky ruskej redakcie Rádia Sloboda, ktoré chcelo vysvetlenie k tvrdeniam zverejneným v utorok. Jeho odpovede dnes prevzala rumunská agentúra Agerpres.
     

Novinár dodal, že spolu s ďalším kolegom hovoril s viacerými ľuďmi a expertmi zapojenými do vyšetrovania a porovnávaním rozhovorov nezávisle od seba našli niť, ktorá vedie k záverom, že za zostrelením lietadla môže byť ruský raketový systém.
     

"Zdôrazňujem - vyšetrovanie stále pokračuje. Oficiálne závery ešte neboli zverejnené, ale podľa viacerých zdrojov z tímu vyšetrovateľov veci sa majú presne tak, ako je uvedené v tomto článku," uviedol Bas  o správe, pod ktorú sa podpísal. Dodal však, že neexistujú žiadne dôveryhodné dôkazy, že protiraketový systém BUK obsluhovala ruská posádka. 
     

Oficiálna správa vyšetrovateľov by mala byť zverejnená do konca tohto roka.
     

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo zostrelené 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorú mali pod kontrolou proruskí povstalci. Ukrajina a USA tvrdia, že lietadlo bolo zostrelené raketou zem-vzduch z protilietadlového raketového systému BUK, ktorý povstalcom poskytlo susedné Rusko. Moskva to popiera a zodpovednosť za útok pripisuje ukrajinským vládnym silám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona