Holandský minister spravodlivosti odstúpil v súvislosti s finančným škandálom

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:49 • 2 min
Holandský minister spravodlivosti odstúpil v súvislosti s finančným škandálom

HAAG) - Holandský minister spravodlivosti Ivo Opstelten a jeho štátny tajomník Fred Teeven podali v pondelok večer demisiu kvôli škandálu týkajúceho sa vyplatenia takmer piatich miliónov guldenov drogovému dílerovi v roku 2001.

slovakia

left justify in out

Krok členov Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho je úderom pre vládu osem dní pred provinčnými voľbami, v ktorých sa očakáva prepad vládnucej koalície, uviedla agentúra DPA.

 

Obaja politici parlament najprv informovali, že odsúdenému drogovému dílerovi Ceesovi Helmanovi vyplatili oveľa menej než 4,7 milióna holandských guldenov, no všetky záznamy o tejto transakcii sa stratili. Prevod uvedenej nezdanenej sumy, v súčasnosti v hodnote 2,1 milióna eur, cez účty v Luxembursku autorizoval bez vedomia justičných úradov Teeven, ktorý bol vtedy prokurátor. Úrady vrátili Helmanovi peniaze po tom, čo sa nepodarilo preukázať, že ich získal nelegálne.

 

Opstelten a Teeven tvrdili, že dohoda s dílerom je legálna a vrátili mu iba v prepočte 500.000 eur. Keď televízia NOS vlani prvýkrát informovala o tomto prípade, Opstelten ubezpečoval, že o dohode nemá žiadne dôkazy. Po odvysielaní ďalších reportáží sa začalo nové vyšetrovanie. Opstelten v pondelok vyhlásil, že aj keď sa nenašli žiadne bankové výpisy, zachoval sa digitálny doklad o zaplatení 4,7 milióna guldenov Ceesovi Helmanovi.

 

Demisia ministra umožní premiérovi Ruttemu vyhnúť sa potenciálne nepríjemnému vypočutiu v parlamentne o tejto záležitosti, ktoré bolo naplánovaná na dnes.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies