Holandský minister financií sa stal novým šéfom Euroskupiny

NETKY.SK • 22 Január 2013, 07:57 • 2 min
Holandský minister financií sa stal novým šéfom Euroskupiny

Holandský minister financií sa stal novým šéfom Euroskupiny - Politika Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem bol včera (21. januára 2013) potvrdený svojimi kolegami z eurozóny za predsedu Euroskupiny.

slovakia

left justify in out

img

Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem bol včera (21. januára 2013) potvrdený svojimi kolegami z eurozóny za predsedu Euroskupiny. Stal sa tak jej druhým šéfom v poradí, po Jeanovi-Claudovi Junckerovi. Informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ eurozóny, ktorého citovali tlačové agentúry Reuters a DPA.

Ministri financií na včerajšom stretnutí v Bruseli vymenovali Dijsselbloema (46) za šéfa Euroskupiny a ten prevezme post od luxemburského premiéra Junckera, ktorý viedol Euroskupinu od roku 2005. Holanďan sa tak stal kľúčovým hráčom v boji proti pretrvávajúcej dlhovej kríze v eurozóne. 

Euroskupina pozostáva zo 17 ministrov financií z krajín eurozóny, ktorí majú veľký vplyv na tvorbu politiky.

Dijsselbloem bol jediným kandidátom na post, ale aj napriek tomu ho kolegovia-ministri financií ešte pred schválením požiadali o načrtnutie svojej agendy.

Holanďan povedal, že sa chce pohnúť od jednoduchého boja s krízami a zameriavať sa skôr na dlhodobejšie politiky, ktoré posilnia malú, ale obnovujúcu sa dôveryhodnosť a oživia rast. 

"Musíme pracovať na raste ekonomiky a na nových pracovných miestach a zároveň musíme nájsť novú rovnováhu nášho rozpočtu," uviedol Dijsselbloem.

Šéf Euroskupiny má už tradične dva a polročné funkčné obdobie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies