Holandský konzulát v Istanbule už nie je blokovaný, veľvyslanca opäť predvolali

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 14:15 • 2 min
Holandský konzulát v Istanbule už nie je blokovaný, veľvyslanca opäť predvolali

ISTANBUL - Generálny konzul Holandska v Istanbule sa môže opäť slobodne pohybovať medzi priestormi svojho konzulátu a okolím. Zdroje z európskych diplomatických kruhov v Istanbule o tom dnes informovali po tom, ako turecká polícia v sobotu uzavrela prístup k holandským zastupiteľským úradom v Ankare a Istanbule.

slovakia

left justify in out

K dočasnému zablokovaniu konzulátu došlo v dôsledku sporu medzi Ankarou a Haagom, vyvolaného znemožnením vystúpení členov tureckej vlády na území Holandska v rámci kampane pred referendom o kontroverzných zmenách v tureckej ústave. V sobotu i v nedeľu sa konali pred holandským konzulátom v Istanbule protesty, pričom sa jednému z účastníkov dokonca podarilo vyvesiť na streche budovy tureckú vlajku.

 

Pred budovou v centre Istanbulu, kde priamo býva holandský generálny konzul Robert Schuddeboom, bolo i dnes možné vidieť mohutné nasadenie policajných zložiek.

 

Turecké ministerstvo zahraničných vecí si medzitým predvolalo už tretíkrát za rovnaký počet dní holandského veľvyslanca v Ankare. Podľa správy agentúry Anadolu, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje, turecká vláda odovzdala v súvislosti so zmarenými vystúpeniami ministrov v Rotterdame dve protestné nóty, kde požaduje formálne ospravedlnenie a vyhradzuje si "právo na odškodnenie". Ankara tiež očakáva vyvodenie dôsledkov z tvrdého zásahu proti demonštrujúcim Turkom v uvedenom holandskom meste.

 

Holandský premiér Mark Rutte už cez víkend vylúčil, že by sa jeho vláda Turecku za tento diplomatický spor ospravedlnila. Najnovšie požaduje naopak ospravedlnenie od Ankary. Vicepremiér Lodewijk Asscher v dnešnom vyjadrení pre rozhlas poukázal v tejto súvislosti predovšetkým na výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý hovoril o Holanďanoch ako o fašistoch či nacistoch.

 

"Je nanajvýš odporné, že práve nám - s našimi dejinami - nadávajú do nacistov," povedal Asscher. Narážal tak na skutočnosť, že neutrálne Holandsko bolo počas druhej svetovej vojny okupované nacistickým Nemeckom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies