Holandský euroskeptik Wilders chce pre pomoc Grécku vyjadriť nedôveru vláde

NETKY.SK • 19 August 2015, 12:47 • 2 min
Holandský euroskeptik Wilders chce pre pomoc Grécku vyjadriť nedôveru vláde

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandská liberálna vláda premiéra Marka Rutteho by dnes popoludní mohla čeliť hlasovaniu o dôvere, uviedla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Autorom návrhu na vyslovenie nedôvery v parlamente je líder euroskeptickej Strany slobody (PVV) Geert Wilders, ktorý odmieta poskytnutie ďalšej finančnej pomoci Grécku.

 

Rutte počas svojej predvolebnej kampane v roku 2012 prisľúbil, že "pre Grécko nepôjde ani cent navyše" a dovtedajšie dva záchranné balíky sú "naozaj dosť". S tým sa pred voľbami úplne stotožnil nielen Wilders a Rutteho liberálna strana, ale aj väčšina holandských voličov.

 

Wilders už naznačil, že v prípade súhlasu holandskej vlády s opätovným poskytnutím finančnej pomoci Grécku navrhne parlamentu, aby jej vyslovil nedôveru. Súhlas vlády s pomocou pre Grécko je pritom považovaný za istý, keďže tretí záchranný balík pre Grécko vo výške 86 miliárd eur bol vyrokovaný aj s prispením holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema, ktorý je súčasťou vládnej koalície za centristickú Stranu práce. Záväzok Holandska v rámci tretieho balíka dosahuje päť miliárd eur.

 

Ak by aj Wilders podal návrh na vyslovenie nedôvery, očakáva sa, že v 150-člennom parlamente nebude mať dostatočnú podporu.

Holandskí zákonodarcovia dnes ráno prerušili svoje dovolenky, aby mohli diskutovať o treťom záchrannom balíku pre Grécku, ktorý už schválili ministri financií eurozóny, ako aj grécky parlament. V utorok poobede pomoc pre Grécko po šesťhodinovej rozprave odsúhlasili aj členovia Rutteho Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD). Koaličná Strana práce (PvdA) vyjadrila súhlas s finančnou pomocou pre Grécko ešte v priebehu júla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies