Holandsko zvažuje účasť na náletoch v Sýrii, Islamistov treba zničiť

NETKY.SK • 4 December 2015, 12:30 • 2 min
Holandsko zvažuje účasť na náletoch v Sýrii, Islamistov treba zničiť

AMSTERDAM - Holandská vláda čoraz viac zvažuje zapojenie svojej armády do bombardovania pozícií organizácie Islamský štát v Sýrii. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl. Za zmenou postoja vládneho kabinetu je najmä šéf diplomacie Bert Koenders, ktorý doteraz odmietal zapojenie holandských vojakov a stíhačiek do operácií medzinárodnej koalície v Sýrii, ktorú vedú USA.

slovakia

left justify in out

Koenders zmenil názor po novembrových teroristických útokoch v Paríži a následnom rozhodnutí Francúzska a Británie zaujať aktívnejší postoj voči džihádistom z Dáišu - Islamského štátu. "Musíme vnímať, aká by z toho bola pridaná hodnota pre Holandsko. Islamský štát je nepriateľ, ktorý nesmie byť iba porazený, ale aj zničený," povedal Koenders v rozhovore pre denník Volkskrant v súvislosti so zapojením sa do dania v Sýrii. O možnosti zapojenia sa Holandska do náletov na ciele džihádistov v Sýrii i Iraku sa bude ešte dnes rokovať. Podľa informácií denníka Volkskrant je však pravdepodobné, že oficiálne rozhodnutie padne do konca tohto týždňa.

 

Ministerka obrany Jeanine Hennisová už dávnejšie podporuje väčšiu vojenskú úlohu holandských ozbrojených síl v Sýrii, doteraz však narážala na nesúhlas ministerstva zahraničných vecí. O zvyšujúcom sa tlaku zo strany medzinárodnej koalície na Holandsko, aby sa tiež zapojilo do náletov v Sýrii, vo štvrtok informoval aj hlavný veliteľ holandských ozbrojených síl Tom Middendorp.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies