Holandsko vyzvalo na intenzívnejšie zdieľanie tajných informácií

NETKY.SK • 11 Január 2016, 13:25 • 2 min
Holandsko vyzvalo na intenzívnejšie zdieľanie tajných informácií

HAAG - Holandsko vyzvalo dnes na širšie zdieľanie tajných informácií vrátane zoznamov podozrivých zahraničných bojovníkov a detailov o ich bankových účtoch.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na stretnutí predstaviteľov polície, tajných služieb a politikov z viac ako 50 krajín, ktoré sa dnes koná v Haagu, informovala agentúra Reuters.

Holandsko, ktoré momentálne predsedá Európskej únii, dalo do obehu návrh tohto opatrenia približne 250 delegátom Globálneho protiteroristického fóra (GCTF) a Globálnej koalície boja proti Islamskému štátu (GCCI), oznámil šéf holandskej diplomacie Bert Koenders.

 

Hoci právny rámec pre zdieľanie tajných informácií už existuje, Holanďania dúfajú, že sa im podarí posilniť využitie databáz Interpolu a Europolu. Iniciatívu Haagu podnietila slabá komunikácia európskych úradov pred teroristickými útokmi v Paríži, ktoré sa odohrali vlani 13. novembra.

 

Niekoľkí títo atentátnici, ktorí zbraňami a samovražednými vestami pripravili o život 130 ľudí, boli totiž už predtým sledovaní úradmi jednotlivých štátov, čo poskytlo viacero nevyužitých príležitostí na ich zastavenie.

 

Popri monitorovaní sociálnych médií a odpočúvaní telefonátov by mali príslušné bezpečnostné orgány rozšíriť svoje metódy a zahrnúť do nich aj sledovanie komunikácie medzi podozrivými militantmi, ktorí medzi sebou komunikujú prostredníctvom hracích konzol, akými je napríklad PlayStation, tvrdí Koenders.

Podľa ministra sa zoznam "domácich teroristov" v Holandsku za uplynulý rok zdvojnásobil, pričom úrady evidujú 42 holandských občanov a organizácií s väzbami na islamských militantov v Sýrii a Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona