Holandsko v semifinále

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 09:28 • 2 min
Holandsko v semifinále

SALVADOR - Holandskí futbaloví reprezentanti sa stali poslednými semifinalistami MS v Brazílii, keď v druhom sobotňajšom štvrťfinále zvíťazili nad Kostarikou po jedenástkovom rozstrele 4:3. Duel v aréne Fonte Nova v Salvadore sa skončil po predĺžení 0:0.

slovakia

left justify in out

"Oranjes" si v stredu o 22.00 SELČ v Sao Paule zmerajú sily s Argentínou, ktorá zdolala Belgicko 1:0.
      

Holanďania nastúpili na sobotňajší duelu už bez Nigela de Jonga. Defenzívny stredopoliar si v stretnutí s Mexikom natrhol sval v oblasti slabín a šampionát sa pre neho predčasne skončil. Tréner Louis van Gaal postavil zostavu s tromi stopérmi de Vrijom, Vlaarom a Martinsom Indim. Dirk Kuyt sa presunul z ľavej na pravú stranu zálohy, na druhej strane operoval Daley Blind. V útoku sa predstavila trojica Arjen Robben, Robin van Persie a mladík Memphis Depay. V zostave Kostariky chýbal potrestaný Oscar Duarte po červenej karte z osemfinále i obranca Roy Miller, ktorý na tréningu utrpel zranenie stehna. Trénerovi Pintovi ale spadol kameň zo srdca, pretože nastúpil uzdravený brankár Keylor Navas, jeden z najlepších hráčov tímu.

      

štvrťfinále MS v Salvadore:
Holandsko - Kostarika 0:0 po predĺžení, 4:3 rozstrel z 11 m
      

Rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Kirg.), ŽK: Martins Indi, Huntelaar - Diaz, Umana, Gonzalez, Acosta, 50.000 divákov
      

rozstrel: Borges - 0:1, van Persie - 1:1, Ruiz - nedal, Robben - 2:1, Gonzalez - 2:2, Sneijder - 3:2, Bolanos - 3:3, Kuyt - 4:3, Umana - nedal
      

zostavy:
Holandsko: Cillessen (121. Krul) - de Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) - Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind - Robben, van Persie, Depay (76. Lens)
Kostarika: Navas - Acosta, Gonzalez, Umana - Gamboa (79. Myrie), Tejeda (97. Cubero), Borges, Diaz - Ruiz, Campbell (66. Urena), Bolanos

      

Úvodným minútam posledného štvrťfinále chýbalo tempo, napätie aj šance. Holanďania síce držali loptu, ale proti pozorne brániacemu súperovi sa nevedeli presadiť. Ich ofenzíve chýbali nápad, myšlienka a aj kvalitná finálna prihrávka. Kostarika sa z defenzívneho bloku snažila vyrážať do brejkov, ale ani tie nič nepriniesli a centrované lopty z krídelných priestorov Holanďania bez väčších problémov odvracali. Prvá vážna príležitosť prišla až v 22. minúte, Kuyt z pravého krídla našiel prízemnou prihrávkou na šestnástkovom oblúku Depaya, ten ju posunul do veľkej šance van Persiemu, jeho strelu však vyrazil Navas a kostarický gólman si poradil aj s následným pokusom Sneijdera. Ďalšiu možnosť mal Depay, ale Navas kryl aj jeho strelu. Kostarika pohrozila v 33. minúte, brankár Cillessen si však s Bolanosovým priamym kopom poradil. Vzápätí spálil dobrú možnosť Borges. V 39. minúte zahrávali priamy kop aj Európania a Sneijder poslal na bránku dobrý pokus, no výborným zákrokom sa prezentoval Navas.
      

Ani v úvode druhého dejstva sa obraz hry nezmenil. "Oranjes" držali loptu na svojich kopačkách, ale z tlaku šance neprichádzali. Kostaričania začali postupne vyššie napádať rozohrávku súpera a dostali sa aj do nebezpečných situácií. Po hodine hry unikol Kuytovi Diaz, jeho prihrávka do šestnástky sa však ku Campbellovi nedostala. Ďalšiu Kostarickú štandadrku zakončil Gonzalez hlavou vysoko nad. V 81. minúte spadol tesne pred šestnástkou Robben a Sneijder mohol z priameho kopu rozhodnúť, jeho zatočená strela však skončila na žŕdke. Holandský tlak pokračoval, po závare pred bránkou sa dostal k lopte van Persie, ale opäť úradoval Navas. V 88. minúte mal gól na kopačke znovu van Persie, no v tutovke netrafil loptu. Gól nepriniesla ani superšanca z druhej minúty nadstaveného času. Na Blindov výborný prízemný center nabiehali de Vrij i Kuyt, no ani jeden loptu netrafil. Tá sa dostala až na van Persieho, ale kanonier Manchestru United neuspel ani do tretice. Jeden z obrancov totiž vytlačil jeho delovku na brvno.
      

Najlepší hráč duelu, kostarický brankár Navas si udržal čisté konto aj po prvej šanci v predĺžení, keď vyrazil Vlaarovu hlavičku po rohu. V 98. minúte spadol v pokutovom území Urena po súboji s Vlaarom, no rozhodcova píšťalka ostala nemá. V 113. minúte si vypracovala gólovú možnosť aj Kostarika. Bolanos sa šikovnými kľučkami v šestnástke zbavil dvojice obrancov, ale jeho strelu zblokoval tretí. V 117. minúte pálil zblízka Urena, ale Cillessen zachránil Holandsko. Na druhej strane mohol rozhodnúť Sneijder, no jeho delovka skončila na brvne. Tréner Louis van Gaal v 121. minúte ešte vystriedal brankára a na penaltový rozstrel nabehol Krul. Van Gaalov krok vyšiel, Holanďania vyhrali 4:3 a postúpili.
     

Hlasy po zápase (zdroj Reuters, AP a dpa):
Louis van Gaal, tréner Holandska: "Je to najlepšie mužstvo, s ktorým som pracoval, čo sa týka tímového ducha a súdržnosti. Myslím si, že sme ukázali vyššiu kvalitu ako Kostarika. Ale je tiež pravda, že s tromi útočníkmi na ihrisku sme mali byť nebezpečnejší."
      

Tim Krul, brankár Holandska: "To skutočne nie je normálne. Celý zápas sedíte na lavičke a potom idete na ihrisko a vychytáte penalty. Neviem, čo k tomu povedať... Je to neuveriteľné, splnený sen."
      

Jorge Luis Pinto, tréner Kostariky: "Nie sme svetovou futbalovou veľmocou, hrali sme iba to, na čo sme mali. Sme hrdí na to, čo sme dokázali. Veď sme v Brazílii vlastne ani raz neprehrali, iba teraz na jedenástky."
      

Keylor Navas, brankár Kostariky: "Samozrejme, že chcete chytiť čo najviac jedenástok. No súper si v nich počínal lepšie ako my a ja som nedokázal jeho pokusy zneškodniť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies