Holandsko uvažuje, že sa pridá k leteckým útokom proti IS v Sýrii

NETKY.SK • 19 November 2015, 17:20 • 2 min
Holandsko uvažuje, že sa pridá k leteckým útokom proti IS v Sýrii

AMSTERDAM - Holandsko, súčasť koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá bombarduje organizáciu Islamský štát (IS) v Iraku - "vážne uvažuje", že sa pridá k leteckej operácii na druhej strane hranice, v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes holandský premiér Mark Rutte, informovala tlačová agentúra Reuters.


Rutte sa vyjadril počas rozpravy holandského parlamentu o parížskych útokoch z minulého piatka, pri ktorých islamskí teroristi zabili vo francúzskej metropole 129 ľudí.


Keď Holanďania v septembri oznámili, že poskytnú stíhačky F-16 na boj proti militantom Islamského štátu, ministerka obrany Jeanine Hennisová-Plasschaertová vyhlásila, že na bombardovanie v susednej Sýrii neexistuje medzinárodný právny základ.


"Už existuje," uviedla hovorkyňa holandského ministerstva obrany Sascha Louwhoffová. "Právne už neexistuje prekážka," dodala.


Holanďania teraz posudzujú a zvažujú podrobnú žiadosť Francúzska o vojenskú pomoc, ktorá sa opiera o obrannú klauzulu Európskej únie. Tá krajine zaručuje podporu ostatných spojencov v EÚ. Holanďania takisto posudzujú dopad vojenského zásahu a úlohu Ruska.


"Vážne uvažujeme nad tým, ako by sme mohli prispieť na sýrskej strane (hranice)," povedal dnes premiér Rutte zákonodarcom v Haagu, kde sídli holandský parlament.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies