Holandsko - Slovensko 2:1 v osemfinále - Slováci sa lúčia

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 07:59 • 2 min
Holandsko - Slovensko 2:1 v osemfinále - Slováci sa lúčia

Holandsko - Slovensko 2:1 v osemfinále - Slováci sa lúčia

slovakia

left justify in out

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v pondelok v osemfinále 19. MS v JAR s Holandskom 1:2. Dobrodružstvo zverencov trénerskej dvojice Vladimír Weiss a Michal Hipp sa tak síce skončilo pred štvrťfinálovými bránami, no nováčik turnaja patril k príjemným prekvapením šampionátu.
      Na durbanskom štadióne Mosesa Mabhidu v nepríjemnom vetre, ktorý bránil hráčom v lepšej kombinácii, rozhodli o postupe "Oranjes" medzi osem elitných tímov planéty góly hviezdnych Arjena Robbena z 18. minúty a Wesleyho Sneijdera z 84 minúty. V nadstavenom čase ešte z penalty upravil na 1:2 Róbert Vittek. Majstri Európy z roku 1988 tak ťahajú stále skvelú sériu 23 zápasov bez prehry.
      Slovákom sa už nepodarilo pokračovať v eliminácii ďalšieho favorita, keď pred 4 dňami šokujúco zaskočili svet triumfom 3:2 nad obhajcami titulu Talianmi v poslednom vystúpení v základnej F-skupine. Na MS teda Hamšík a spol. zaznamenali bilanciu 1 výhra, 1 remíza (1:1 s Novým Zélandom) a 2 prehry (0:2 s Paraguajom, resp. s 1:2 Holandskom).

      osemfinále:
      Holandsko - Slovensko 2:1 (1:0)
      Góly: 18. Robben, 84. Sneijder - 90+3. Vittek (z 11 m). Rozhodovali: Undiano - Martinez, Jimenez (všetci Šp.), ŽK: Robben, Stekelenburg - Kucka, Kopúnek, 61.962 divákov.
      zostavy a striedania:
      Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - van Bommel, de Jong - Robben (71. Elia), Sneijder (90+2. Afellay), Kuyt - van Persie (79. Huntelaar)
      Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník (86. Jakubko) - Kucka, Hamšík (86. Sapara) - Stoch, Weiss ml., Jendrišek (71. Kopúnek) - Vittek
      Tréner Weiss len jemne pozmenil základnú zostavu, z ktorej mu pre dve žlté karty vypadol defenzívny stredopoliar Zdeno Štrba. Urobil len jednu zmenu oproti duelu s "Azzurri", keď do základnej jedenástky zaradil syna Vladimíra Weissa ml. na post stredného záložníka, keďže Hamšík začal s Kuckom na pozíciách defenzívnych štítov. Holanďania od začiatku poslali do hry Arjena Robbena, ktorý nahradil Rafaela van der Vaarta.
      V úvodnej päťminútovke si oba tímy vymenili strelecké pozdravy, ako prvý strieľal Jendrišek v druhej minúte nad, rovnako sa prezentoval v piatej Robben. Prvá vážnejšia akcia pred Muchom sa odohrala v 7. minúte, keď na center Kuyta nedočiahol Stoch a hlavičku Van Persieho ešte Zabavník poslal na roh. Do prvej veľkej šance sa dostali Oranjes v 11. minúte, keď van Persie vyzval prihrávkou zo stredu Sneijdera, ale jeho strela bola slabá. Slováci sa snažili, hrali tak ako proti Talianom vysoký pressing, no holandský stroj sa rozbehol naplno v 18. minúte, keď na dlhú prihrávku z hĺbky poľa od Sneijdera našprintoval Robben a jeho typickým spôsobom otvoril skóre. Z kraja si zasekol loptu do stredu a cez Zabavníka s Ďuricom strelou ľavačkou k bližšej žrdi, na ktorú si môže zaobstarať ochrannú známku, prekonal bezmocného Muchu. "Tulipánom" sa trpezlivá hra vyplatila, Slováci sa snažili, boli aj strelecky aktívni, ale nedokázali sa dostať do nebezpečnej vzdialenosti k súperovej šestnástke. Po góle tempo opadlo, zverenci Berta van Marwijka kontrolovali loptu aj priebeh a až v 40. minúte zaujal náznak brejku van Persieho, ktorého strelu zo 16-ky Mucha kryl, no nezapršalo ani z ťažkej pozície van Persieho, ktorému loptu strieľanou prihrávkou posielal van Bommel.
      Robben mohol zvýšiť na rozdiel dvoch gólov v 50. minúte, keď predviedol takmer identický manéver ako pri prvom góle, no jeho strelu skvele vyrazil Mucha. Ten ešte fantastickejší zákrok predviedol o pár sekúnd, keď zmaril čistý gól Mathijsenovi po prihrávke aktívneho Robbena. Holanďania zatlačili súpera, ten však vôbec nerezignoval. V 67. minúte mohol vyrovnať Stoch, jeho strelu po robbenovskom manévri ale Stekelenburg vyrazil s námahou nad. Tisícpercentnú šancu na vyrovnanie zahodil o pár sekúnd Vittek, ktorého výborne našiel osamoteného na strede 16-ky Kucka, no spoločný líder strelcov turnaja prudko napálil len do rukavíc reflexícne zasahujúceho súperovho gólmana. V tejto fáze sa hral strhujúci futbal hore-dolu, Mucha zasahoval pri strele Kuyta. Vittek mohol vyrovnať opäť z podobnej pozície ako pri prvej šanci, no v 78. minúte len ťažko krotil loptu a potom už strieľal nad. Favorit definitívne rozhodol o osude zápasu v 84. minúte, dlhú loptu za obranu po faule Škrtela, ktorý sa nestihol vrátiť, naservíroval Kuyt excelentne Snejderovi a hviezda Interu Miláno nezaváhala. Slováci sa ale s turnajom rozlúčili so zdvihnutými hlavami a v závere dal Weiss šancu aj náhradníkom Jakubkovi a Saparovi, aby si zapísali štart na tomto fóre. V posledných sekundách ešte Slováci upravili skóre na konečných 1:2 z penalty, ktorú premenil Róbert Vittek a dal tak na turnaji už štvrtý gól.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies