Holandsko sa po identifikácii obetí letu MH17 zameria na vinníkov tejto tragédie

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 07:56 • 2 min
Holandsko sa po identifikácii obetí letu MH17 zameria na vinníkov tejto tragédie

BRUSEL/HAAG - Po tom, ako sa podarilo identifikovať takmer všetky obete z lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré bolo zostrelené 17. júla 2014 nad východnou Ukrajinou, sa úsilie holandských vyšetrovateľov zameria na hľadanie vinníkov tejto tragédie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders sa dnes v Haagu, v rámci medzinárodnej konferencie o kybernetickej bezpečnosti, stretol so svojimi rezortnými kolegami z Ukrajiny, Austrálie a Malajzie. Podľa jeho slov sa všetky zúčastnené strany zhodujú na tom, že riešenie celého prípadu treba postúpiť súdnej inštancii.

"Teraz, keď sme pokročili s repatriáciou obetí, vyšetrovanie a trestné stíhanie sa stali našim ústredným záujmom," povedal Koenders.

 

Lietadlo, ktoré vykonávalo pravidelný let medzi Amsterdamom a Kuala Lumpur bolo zostrelené nad územím ovládaným proruskými povstalcami na východe Ukrajiny. Holandskí forenzní experti už identifikovali pozostatky 296 z 298 ľudí, ktorí zahynuli na palube lietadla. Do Holandska sa podarilo doviezť aj značnú časť trosiek zostreleného stroja, ktoré sú teraz predmetom intenzívneho skúmania leteckých odborníkov.

 

Holandská prokuratúra overuje hypotézu, podľa ktorej lietadlo bolo zostrelené raketou zem-vzduch protilietadlového systému Buk z oblasti pod kontrolou separatistov. Vyšetrovaním prípadu boli poverené holandské úrady vzhľadom na to, že dve tretiny obetí mali občianstvo Holandska.

 

Holandskí poslanci v stredu vyzvali šéfa diplomacie, aby preveril správy, podľa ktorých bude časť trosiek letu MH17 vystavená v ruskom múzeu založenom ruskými vojnovými veteránmi. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

 

Poslanci sa odvolávajú na informácie novín International Business Times, podľa ktorých chcú vojnoví veteráni vystaviť vo svojom múzeu zozbierané trosky z miesta dopadu ako dôkaz, že za zostrelenie lietadla môže ukrajinské letectvo a nie proruskí separatisti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies