Holandsko rozširuje kapacitu väzníc pre teroristov

NETKY.SK • 8 Február 2016, 13:32 • 2 min
Holandsko rozširuje kapacitu väzníc pre teroristov

BRUSEL/AMSTERDAM - Dve holandské väznice so zvýšenou úrovňou bezpečnosti sú plné teroristov a džihádistických bojovníkov a preto úrady v tichosti rozširujú ich kapacity.

slovakia

left justify in out

Väznice vo Vughte a v Rotterdame sú jediné v Holandsku, ktoré majú podmienky na väznenie vysokorizikových osôb spájaných s terorizmom. Holandské ministerstvo spravodlivosti sa k informáciám o rozširovaní počtu ciel pre extrémne nebezpečných väzňov odmietlo vyjadriť. Potvrdilo však, že v oboch väzniciach prebiehajú stavebné práce zamerané na zvýšenie ich kapacity.

 

Väzenie vo Vughte má šesť špeciálnych ciel pre teroristov, kým v Rotterdame je ich sedem. Vo Vughte si v jednej z takýchto ciel odpykáva doživotný trest holandský vrah marockého pôvodu Mohammed Bouyeri, ktorý 2. novembra 2004 zavraždil režiséra Thea van Gogha.

 

AD pripomenul, že protiteroristické cely v uvedených väzniciach čelili rozsiahlej kritike za tvrdý režim, ktorý v nich panuje. Väzni sú držaní väčšinu času v samoväzbe a musia sa podrobovať úplným celotelovým kontrolám po každej návšteve a pri každej vychádzke na dvor.

 

Holandské úrady boli kritizované aj kvôli tomu, že snaha združiť všetkých väzňov podozrivých z terorizmu môže napokon viesť k ich zvýšenej radikalizácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona